Šef evropske diplomatije pozvao na prekid nasilja na severu KiM

Šef kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Luan Dalipi je danas, povodom apela šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na momentalni prekid nasilja na severu KiM, izjavio da je "borba protiv kriminala i krijumčarenja tipična nadležnost jedne suverene države".

Nakon što je Borelj poručio da su neprihvatljivi jednostrani i nekoordinisani potezi koji ugrožavaju stabilnost, Dalipi je na Tviteru od Borelja zatražio da nasilje, koje su, kako tvrdi, izazvali huligani po nalogu Srbije, ne prikazuje kao međuetnički problem između Albanaca i Srba na Kosovu, piše Koha.

On je, takođe, naveo da je današnja akcija preduzeta u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije u četiri opštine na Kosovu, od kojih je jedna deo severnog područja Kosova.

- Zato niko, a posebno nijedan visoki zvaničnik EU, ne bi trebalo da pokušava da od ovoga napravi politički ili etnički problem, i nikakva bilateralna koordinacija nije važna u ovom slučaju, jer je borba protiv kriminala i krijumčarenja tipična nadležnost jedne suverene države - napisao je Dalipi.

Na kraju, Dalipi je poručio da kriminal i krijumčarenje nemaju nacionalnu pripadnost.

Kako navodi Koha, tokom akcije koja je danas sprovedena u četiri opštine je uhapšeno 8 osoba. Od toga 6 Albanaca, i 1 Srbin i 1 Bošnjak.

Povređeno je 6 policajaca, od kojih 1 Srbin.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Borelj

#dalipi

#priština borelju

#priština eu