Radovi iziskuju trošak od 404 miliona evra

Poljska planira da potroši preko 1,6 milijardi zlota (404 miliona dolara) na izgradnju zida na svojoj granici sa Belorusijom, prema nacrtu zakona o kome bi poslanici danas trebalo da diskutuju u nastojanju da zaustave priliv migranata.

- Uprkos činjenici da je poljsko-beloruski deo državne granice ograđen bodljikavom žicom i žičanom ogradom, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste - navodi se u obrazloženju zakona objavljenom na veb stranici poljskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Od početka januara do kraja septembra, kako je rečeno, granična straža sprečila je 9.287 pokušaja prelaska granice iz Belorusije u Poljsku, a od toga oko 8.000 samo u poslednja dva meseca.

- Zbog činjenice da se ovakva situacija može nastaviti još mesecima, moramo da preduzmemo zaštitne mere - izjavio je portparol vlade Pjotr Miler.

Ukupni troškovi projekta iznose 1,6 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona zlota.

Poljska je u avgustu započela izgradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Belorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano.

Poljska i druge zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji prelaze poljsku granicu iz pravca Belorusije.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Zid na granici

#granica belorusije

#granici belorusije

#poljska belorusija

#poljska belorusije