Đubrivo bi moglo da izazove ekološku katastrofu u rezervatu prirode Kaliakra, koji je dom mnogih zaštićenih morskih ptica i ugroženih morskih vrsta

Turski brod Vera Su, koji je udario u obalu u blizini nacionalnog parka Jailata u severnom delu bugarske obale Crnog mora, potonuo je sa 3.000 tone veštačkog đubriva.

Kako navodi portal Euraktiv, na brodu ima 3.000 tona veštačkog đubriva, koje bi moglo da izazove ekološku katastrofu u rezervatu prirode Kaliakra, koji je dom mnogih zaštićenih morskih ptica i ugroženih morskih vrsta.

- Motorni prostor teretnog broda je poplavljen. U trupu plovila postoje rupe, a brod više ne može da se spasi, već samo da se preduzmu mere za uklanjanje potopljene imovine - rekao je kapetan i izvršni direktor bugarske pomorske uprave Vencislav Ivanov.

Bugarske vlasti se nadaju da će moći da dođu do mesta gde se skladišti teret kako bi uklonile veštačko đubrivo, ali tu operaciju komplikuje loše vreme. Brod Vera Su udario je u kamenitu obalu 20. septembra po lepom vremenu, a verzija tužilaštva o nesreći je da je dežurni zaspao.

Ekološka organizacija Grinpis izrazila je nezadovoljstvo zbog nemara bugarskih vlasti i upozorila na moguće nepovratne posledice po životnu sredinu. Kako se navodi, kada se u velikoj koncentraciji veštačko đubrivo ispusti u more, uzrokuje brzo cvetanje fitoplanktona, koji proizvodi toksin koji je opasan po morski život, uključujući morske ptice, a što direktno može da ugrozi ljudski život pri konzumiranju ribe ili morskih plodova.

Autor: redportal.rs

#Crno more

#Vera Su

#brod

#veštačko đubrivo