Edi Jaku, simbol nade i pobede nad zlom, preminuo u Sidneju

Stojednogodišnji Jevrejin Edi Jaku, koji je preživeo strahote holokausta u Drugom svetskom ratu i prošle godine objavio svoje memoare Najsrećniji čovek na svetu, umro je u Sidneju, saopštila je danas Jevrejska zajednica Novog južnog Velsa.

- Edi Jaku je bio svetionik nade ne samo za našu zajednicu, već i za svet. Uvek ćemo ga se sećati po radosti koja ga je krasila i njegovoj stalnoj otpornosti pred nevoljama - navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Premijer Skot Morison odao je priznanje Edijevoj odluci da posveti svoj život svedočanstvu o tome kako nada i ljubav mogu pobediti očaj i mržnju.

Edi je rođen 1920. godine kao Abraham Jakubovic u nemačkom gradu Lajpcigu, a njegovi roditelji i mnogi iz njegove šire familije nisu preživeli rat.

Izbačen je iz škole 1933. godine sa 13 godina jer je bio Jevrejin, ali je uspeo da završi srednjoškolsko obrazovanje u drugom gradu pod pseudonimom 1938. godine, sa kvalifikacijom preciznog mehaničara, što mu je po njegovom svedočenju pomoglo da izbegne gasnu komoru u logoru.

Poslali su ga u koncentracioni logor, prvo Buhenvald, pa Aušvic, gde su mu roditelji ubijeni u gasnoj komori, a izbegao je i Marš smrti kao zatvorenik Aušvica dok su se saveznici približavali, pa je proveo mesece skrivajući se pre nego što su ga američke trupe pronašle u izgladnelog i bolesnog od kolere i tifusa.

Oženio se 1946. godine u Belgiji svojom suprugom jevrejkom Florom, koja je u Parizu provela relativno spokojno rat pretvarajući se da je hrišćanka, pa su se 1950. preselili u Australiju.

Zauvek obeležen brojem zatvorenika u Aušvicu tetoviranim na levoj ruci, Edi je postao volonter u Jevrejskom muzeju u Sidneju, gde je delio svoje iskustvo i životnu filozofiju sa posetiocima, a njegova glavna poruka je bila da je mržnja bolest koja može uništiti neprijatelja, ali koja na kraju uništava i onog ko mrzi.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#edi jaku

#jevrej sidnej

#jevrej sidneja

#jevrejin 101 godina

#preminuo holokaust