On je prvi vojni oficir Pjongjanga koji je odlučio da javno ispriča svoju priču, a to je učinio za BBC

Kim Kuk-sung je tri decenije radio za moćnu špijunsku agenciju Severne Koreje, čuvao tajne, slao ubice da eliminišu kritičare, pa čak i osnovao ilegalnu laboratoriju za drogu radi prikupljanja novca za "revoluciju".

On je prvi vojni oficir Pjongjanga koji je odlučio da javno ispriča svoju priču, a to je učinio za BBC.

Prema njegovim rečima u ekskluzivnom intervjuu, on je bio najcrveniji od crvenih, lojalan komunistički podanik, ali ni to mu nije garantovalo bezbednost u Severnoj Koreji, pa je 2014. godine, strahujući za život, pobegao u Seul, gde je sada radi za lokalnu obaveštajnu agenciju.

Kim Kuk-sung kaže da su severnokorejske obaveštajne službe oči, uši i mozak vrhovnog vođe Kim Džong-una. Bivši pukovnik kaže da Severna Koreja na sve načine pokušava da zaradi - od prodaje droge, oružja na Bliskom istoku i u Africi.

Iako BBC nije mogao da potvrdi Kimove izjave, indikativno je da ni severnokorejska ambasada u Londonu ni misija u Njujorku do sada nisu reagovali.

Za mladog Kim Džong-una kaže da se želeo dokazati kao "ratnik". Zbog toga je Severna Koreja 2009. godine osnovala novu špijunsku agenciju, General Intelligence Bureau, dok se Kim spremao da nasledi svog oca. Te godine je Kim Kuk-sung dobio naređenje da formira teroristički odred kako bi ubio bivšeg severnokorejskog zvaničnika koji je pobegao u Seul.

Time je Kim Džong-un želeo da ugodi ocu. Odred je formiran i ja sam lično rukovodio i obavio posao. Huang Džand-jop je trebalo da bude ubijen, kaže Kim Kuk-song. Huang je pronađen mrtav u svojoj kući u Seulu u oktobru 2010. godine, sa prvim izveštajima o srčanom udaru. Ali dva severnokorejska majora sada služe 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

Obaveštajci kažu da u Severnoj Koreji, čak i kada se gradi put, to mora odobriti vrhovni vođa. Time želi reći da je Kim Džong-un odgovoran za sve što se dešava u i oko Severne Koreje.

- Ima jedan u kojem je severnokorejski agent početkom devedesetih radio u predsedničkoj kancelariji u Južnoj Koreji. Zatim se vratio u Severnu Koreju nakon što je tamo radio pet ili šest godina. Agenti imaju aktivnu ulogu u organizacijama civilnog društva i važnim institucijama u Pjongčangu, reko je Kim Kuk.

Severna Koreja ima 6.000 obučenih hakera pripremljenih za sajber rat, potvrđuje Kim Kuk. Kaže da je Univerzitet Moranbong odabrao najpametnije studente i obučio ih u posebnoj obuci koja je trajala šest godina.

Britanski obaveštajci kažu da severnokorejska grupa Lazarus stoji iza nekoliko velikih hakerskih napada širom sveta, uključujući i britanski zdravstveni sistem.

Kim DŽong-un je nedavno objavio da se zemlja suočava sa krizom, pa je u aprilu pozvao narod da se pripremi za "naporan marš", izraz koji se koristio za opisivanje ozbiljnog nedostatka hrane od pre dvadeset godina. Kim Kuk je tada dobio uputstva da prikupi "revolucionarna sredstva" što je značilo pokretanje posla sa drogom. Učinio je to. Proizveden kristalni met. Dodaje da sav novac u zemlji pripada vrhovnom vođi.

- Od tog novca je gradio vile, kupovao automobile, hram, hranu, odeću i uživao u luksuzu - rekao je on.

Drugi izvor prihoda je ilegalna prodaja naoružanja Iranu, uključujući mini podmornice. Kim Kuk kaže da se oružje i tehnologija prodaju zemljama u kojima postoje građanski ratovi.

Kim Kuk-sung je uživao privilegovan život u Severnoj Koreji. Vozio je Mercedes i dozvoljeno mu je putovanje u inostranstvo. Ali kada je mladi Kim Džong-un došao na vlast i odlučio da ubije ujaka koji je uživao veći ugled od njega, Kim Kuk je postalo jasno da ni on neće dugo poživeti ako ne pobegne.

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Una

#Kim Kuk-sung

#Sverna Koreja

#agent

#prebeg