Ako su dani oko Miholjdana topli taj period se naziva Miholjsko leto

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik Svetog Kirijaka Oštelnika u narodu poznatiji kao Miholjdan.

Sveti Kirijak Oštelnik rođen je 448. u Korintu u porodici Jovana i Evdokije. Kada je napunio 18 godina otišao je u manastir Svetog Jevtimija u kom se zamonašio. Po predanju bio je snažan čak i u dubokoj starosti.

Borio se svim silama protiv jeretika ističići pravoslavlje kao jedinu pravu veru. Svetei Kirijak se borio posebno protiv origenizma koje je na 5. Vaseljenskom saboru označeno kao jeres po želji imperatora Justinijana.

Sveti Kirijak se godinama posvećivao aksetizmu, nekada je čak jeo i zemlju. Umro je u 109. godini u manastiru Svetog Haritona 557.

Po kalendaru koji je štampao na Cetinju Ivan Crnojević nigde se ne pominje Miholjdan već isključivo Sveti Kirijak Oštelnik.

U srpskom narodu ima nekoliko verovanja vezanih za ovaj praznik. Po narodnom verovanju ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati več samo one spoljne poslove koji ne mogu da čekaju zimu.

Miholjsko ljeto je za meteorološki fenomen, taj dan bude uvek topao, a vremenski uslovi su karakteristični za period leta. Period miholjskog leta označava produžetak toplih dana i nakon Miholjdana. 

IZVOR: YT / Kakve su ti misli takav ti je zivot

Autor: Redportal.rs

#kirijak

#leto

#miholjdan