Odlazeća kancelarka Merkel direktno i iskreno o nemačkom stavu povodom sukoba između Jevreja i Palestinaca

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od Izraela da "iz vida" ne gubi potrebu za formiranjem palestinske države.

Njena podrška rešenju kojim se predviđa formiranje 2 države jedna je od nesuglasica izraelskog rukovodstva sa Merkelovom tokom njenog šesnaestogodišnjeg boravka na vlasti u Nemačkoj.

Ona je u svom govoru u Tel Avivu pozdravila istorijske diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i 4 arapske države, ali je naglasila da ti dogovori ne uklanjaju potrebu da se postigne mirovni sporazum sa Palestincima.

- Ne sme se iz vida izgubiti pravo Palestinaca da imaju šansu za život. Zato ne treba, pa čak i kada to postane veoma teško zbog nasilja, da se zagubi pitanje rešenja kojim se predviđa formiranje 2 države - naglasila je Merkelova u Institutu za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu.

Novi izraelski premijer Naftali Benet je protiv formiranja palestinske države na teritorijama pod kontrolom Izraela i odbija mirovne razgovore. On je, umesto toga, za pragmatičniji pristup smanjivanja tenzija kroz poboljšanje životnih uslova Palestinaca. Merkelova je pozdravila Benetove namere, ali smatra da takav pristup neće biti dovoljan.

Ona je trebala da poseti Izrael u avgustu, ali je dolazak odgođen zbog krize u Avganistanu gde su na vlast došli talibani. Potom je posetu odložila usled parlamentarnih izbora u Nemačkoj.

Autor: Srna / redportal.rs

#Angela Merkel

#nastanak palestine

#nemačka izrael

#nemačka palestina