Razlog za prebacivanje kompanije - visoki porezi i troškovi života u Kaliforniji

Obožavatelji automobila Tesla okupili su se danas u Nemačkoj, na prostoru nove fabrike ovog proizvođača u Grinhajdu, blizu Berlina, na lokalnom festivalu koji je izvršni direktor Elon Mask priredio kako bi obeležio njeno skoro otvaranje.

Za današnji mužički festival na kome se očekuje i Maskovo prisustvo, pušteno je 9.000 ulaznica, a prioritet su imali stanovnici nemačke pokrajine Brandenburg, prenosi Rojters.

Foto: Pixabay.com

- Giga Berlin-Brandenburg zabava danas! - tvitovao je Mask na nemačkom nedugo nakon početka događaja, a zatim se našalio sa jednim pratiocem na Tviteru koji je odgovorio da popravi svoj nemački.

IZVOR: TW / @elonmusk

Mask se nada da će u narednim nedeljama dobiti zeleno svetlo nemačkih vlasti za početak proizvodnje u ovoj fabrici, za koju se planira da u punom kapacitetu proizvodi 500.000 električnih vozila na baterije (BEV) godišnje, što je više nego dvostruko od ukupne proizvodnje takvih vozila u Nemačkoj tokom 2020.

Iako je kompanija Tesla poručila da će ova investicija značajno približiti Nemačku postizanju ciljeva u oblasti elektirčne mobilnosti, neke lokalne i ekološke organizacije nisu zadovoljne Maskovim pristupom, za koji navode da je suprotan nemačkoj poslovnoj kulturi.

Javna rasprava, koja je pokrenuta zbog zabrinutosti u vezi sa Teslinom fabrikom treba da se okonča 14. oktobra, nakon čega će ministarstvo životne sredine odlučiti da li će izdati dozvolu za njen rad, a ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnbah saopštio je da su šanse za odobrenje povećane na 95 odsto.

"Kompanija Tesla planira selidbu u Ostin u Teksasu"

Direktor kompanije Tesla Inc. Ilon Mask potvrdio je da taj proizvođač električnih automobila planira svoje sedište da preseli iz Palo Alta, u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, u Ostin, glavni grad Teksasa, gde gradi veliki automobilski i baterijski proizvodni kompleks, preneo je Rojters.

Foto: qz.com/nepoznato

Kompanija Tesla se pridružila kompanijama Orakl, Hjulet Pakard Enterprajz i Tojota Motor u seljenju sedišta iz Kalifornije, koja ima relativno visoke poreze i troškove života, u Teksas.

Iako je Silicijumska dolina poznata kao centar razvoja novih ideja i kompanija, Teksas je poznat po jeftinijoj radnoj snazi i manje strogim regulacijama.

- Uzbuđen sam što mogu da najavim da selimo sedište u Ostin u Teksasu - rekao je Mask na godišnjem sastanku kompanije, koji je održan u fabrici automobila u Teksasu.

Autor: Tanjug

#Ilon Mask

#Kalifornija

#Teksas

#seli se sedište

#tesla motors