Ostalo je još vrlo malo vremena

Najbolji teniser planete Novak Đoković u januaru brani prvi grend slem u godini. Nastup u Australiji je i dalje pod znakom pitanja jer organizatori ne žele da dozvole nevakcinisanim igračima da se takmiče. S obzirom da nije poznato da se Nole vakcinisao polako otkucava sat da to učini kako bi branio titulu.

Srbin nije krio da se uvek u Melburnu osećao kao kod kuće, to mu je i omiljeni grend slem turnir, ali poslednjih dana kao da je krenuo rat na relaciji Australija i najbolji teniser sveta. A problem je vakcina protiv korone, koju navodno Novak još nije primio, a za nastup u Melburnu ista će biti uslov. Naime, svi oni koji nisu vakcinisani, a žele da igraju u Australiji, rok je 15. oktobar da prime prvu dozu vakcine.

Prvi čovek australijske savezne države Virdžinija, Danijel Endrjuz nedavno je izjavio da je vakcinacija ključ u borbi protiv koronavirusa koji je ponovo uzeo maha u Australiji i da od toga neće biti izuzet niko:

Grend slem titule vas neće zaštititi. Jedina titula koja će vam pružiti zaštitu jeste dokaz o prvoj i drugoj dozi vakcine.

Sada kada je vakcinacija u punom jeku i kada je poznato da je australijski političar beskompromisan u borbi protiv pandemije, malo je verovatno da će učiniti bilo kakve ustupke.

U tom slučaju računica je vrlo jasna. Svako ko se do sada nije vakcinisao, moraće da primi prvu dozu vakcine do 15. oktobra, a drugu najkasnije do 26. novembra kako bi dobio mogućnost da dođe u Melburn i bori se za trofej.

Pred Novakom je u ovom trenutku izazov koji ne može da reši na terenu. Ukoliko želi svoju 10. grend slem titulu i ujedno 21. u karijeri čime bi postao najbolji igrač svih vremena po najznačajnijem parametru, Srbin će morati da primi vakcinu.

Uostalom, pitanje trenutka je kada će to biti uslov i za mnoge turnire posle Australije. Ukoliko to nije uradio do sada, Đoković će odluku morati da donese u najkraćem roku, pa ostaje da se vidi da li će njegovi stavovi o slobodi izbora odigrati ključnu ulogu u ovom delikatnom trenutku.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#Srbija

#australija

#nole

#novak

#tenis