Preurediće se i opremiti osam i po ari neuređenog prostora u centru grada u kutak posvećen ćirilici 🤗

Pre dve godine Bajina Bašta je usvojila Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice, preduzevši niz mera za očuvanje pisma, uporedo i ustanovila manifestaciju "Ćirilična baština". A sad i o svom trošku počela gradnju Parka ćirilice.

Prvi radovi na ovom jedinstvenom projektu, krenuše simbolično 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave piše Blic.

IZGLED PARKA

Plan je osam i po ari neuređenog prostora u centru grada preurediti i opremiti u kutak posvećen ćirilici.

- Pored staza nalaziće se klupe u obliku otvorenih knjiga sa citatima znamenitih Srba. U centralnom delu nalaziće se manji amfiteatar u obliku knjige na kome će pisati Park ćirilice Bajina Bašta. Ispred njega u obliku ćirilične tastarure biće poređane stolice. Ovim pokazujemo da je ćirilica pismo budućnosti i da se može koristiti u savremenim komunikacijama. Deo Parka će biti dečja igrališta sa podlogom na kojoj će biti ispisana slova azbuke - priča za "Blic" Siniša Spasojević, bajinobaštanski odbornik koji je sa kolegom Ivanom Markovićem inicirao izgradnju Parka.

Biće postavljene, kaže, info table posvećene istorijatu ćirilice i Račanskoj prepisivačkoj školi. Upravo je ona istorijska potpora svemu što Bajinobaštani čine za zaštitu pisma.

- Parkom ćilirice priču o manastiru Rača i njegovoj Prepisivačkoj školi prenećemo i u sam grad - objašnjava Spasojević.

Autor: Vladimir Lojanica

#Srbija

#park

#ćirilica