Mnogo zaraznija varijanta Delta povećala broj slučajeva,

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins od 1. januara prijavljeno je više od 353.000 smrtnih slučajeva od Covid-19, što je za oko 1.000 više od prošlogodišnjih 352.000 u prvih 10 meseci pandemije.

Prema medicinskim stručnjacima, postoje ključne razlike između dve godine koje bi mogle objasniti razliku. Profesorka na Internacionalnom univerzitetu u Floridi i predsednica Odeljenja za epidemiologiju, doktorka Mare Dže Trepka, rekla je za Njujork Dejli Njuz da je mnogo zaraznija varijanta Delta povećala broj slučajeva, čineći kumulativne iznose mnogo većim. Tome doprinosi i nedostatak imuniteta stada zbog niskog nivoa vakcinacije.

- Mnogi ljudi bili su izloženi nedostatku imuniteta stada i prisustvu delta varijante, koja je bila mnogo zaraznija - rekla je Trepka za Dejli Njuz.

Osim toga, napomenula je, do proleća nije bilo masovne vakcinacije, a najveći rast ove godine bio je u januaru, posle praznika. Takođe, za razliku od 2020. godine, ove godine nije bilo strogog zaključavanja.

- Koronavirus ne zna koja je godina. A smrt je uglavnom došla u talasima - rekao je dr David Dovdi, vanredni profesor epidemiologije na Blumberg Džon Hopkins školi za javno zdravlje.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#SAD

#Smrtnost

#smrtni slucaj