Pas koga koriste gotove sve policije u Evropi

Inteligentan i veoma aktivan, malinoa se svetu potvrdio kao pas odličan u radu s policijom i nenadmašan u traganju za narkoticima.

Malinoa je prelep, pametan pas, koji je nepoverljiv prema nepoznatim osobama, ali gotovo nikad nije agresivan.

Foto: Pixabay.com

Malinoa je jedan od varijeteta belgijskog ovčara, a u odnosu na ostale varijetete, najzastupljeniji je na našim prostorima. Ime malinoa potiče od reči Malines, francuskog naziva za Mehelen, odakle potiče ovaj pas. Ostali varijeteti su grenendal, lakenoa i terviren.

Ima odličan instinkt za zaštitu i osećaj za prostor. Potrebna mu je dobra socijalizacija da ne bi postao preosetljiv i stidljiv. Zaštita je njegov osnovni instinkt, pa ga treba, još dok je štene navikavati na ljude i druge pse. Treba da bude član porodice i pogrešno je da živi u kućici za pse, naročito ako mu porodica nije na oku. Ovaj ovčar zahteva iskusnog vlasnika, strogog, ali ne i grubog. Ako ste grubi, biće neposlušan i odbijaće da sluša komande. Vlasnik treba da iskaže pouzdan, prirodni autoritet nad psom i da postavi dosledna i jasna pravila ponašanja.

Foto: Pixabay.com

Belgijski ovčari su radni psi. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i inteligencije, oni sami sebi pronalaze zadatke. Odlični su na zadacima u policiji i kao psi za zaštitu.

Malinoa je pas srednje veličine koji na prvi pogled neodoljivo podseća na nemačkog ovčara zbog čega se često dešava da ih ljudi mešaju. Visok je, u proseku, 58 cm (ženke) do 62 cm (mužjaci), a težak 20-25 kg (ženke) i 25-30 kg (mužjaci).

Belgijski malinoi često su se koristili u vojsci, a navodno su se koristili kao nosači poruka, psi hitne pomoći i za vuču mitraljeza u Prvom svetskom ratu. U stvari, pasmina je toliko poštovana zbog svojih zasluga na spomen groblju vojnih pasa u Fejtevilu, Severna Karolina ima svoj kip u prirodnoj veličini.

Foto: Pixabay.com

U novije vreme, i možda najpoznatiji, malinoa po imenu Kairo pomagao je američkim mornaričkim fokama u raciji 2011. godine da likvidiraju Osamu bin Ladena. Danas je pasmina traženi radni pas, od čuvanja stada i zaštite stoke do služenja u policiji. Sa svojim nežnim, razigranim ponašanjem i snažnim tendencijama odanosti malinoi mogu da budu izvrsni porodični ljubimci.

Malinoa pleni svojom brzinom, eksplozivnošću, željom za radom, hrabrošću i oštrinom kad je to potrebno. U kući i dvorištu stalno je u pokretu i budno motri i čuva svoju teritoriju.

IZVOR: TW / Beastly

Autor: redportal.rs

#Mailnoa

#Službeni pas

#ljubimac

#pas