U dečijem grobu!?

Grobnica u kojoj je otkriven jedan od najpoznatijih nalaza Nestorov pehar, sadrži u sebi ne samo jednu preminulu osobu, nego više njih - prema studiji objavljenoj 6. oktobra ove godine (naučni časopis PLOS ONE).

Grobnica se smatra za jednu od najintrigantnijih otkrića u Mediteranu. Vremenski određena u period 8. veka p. n. e, ova grobnica je samo jedna od stotina na arheološkom lokalitetu Pitekousai u Italiji.

U grobnici se nalaze kremirane kosti, bogati pogrebni darovi i nesvakidašnji pehar sa jednim od najranijih starogrčkih zapisa.

Prethodna istraživanja tvrdila su da se u njoj nalazila samo jedna osoba.

U ovoj studiji naučnici su izvrđili detaljne morfološke analize ostataka 195 fragmenata kostiju. Otkrili su da je samo 130 ljudskog porekla, dok bar 45 pripada životinjama, uključujući i koze i pse. Među ljudskim ostacima, istraživači su identifikovali ostatke karaktaristične za različite životne dobi - tačnije, najmanje tri različite osobe.

Ovo je napokon rešilo misteriju koja je mučila mnoge naučnike, odakle i čemu pehar za vino sa seksi porukom u grobnici koja se smatrala da je dečija?

Glinena posuda , poznata pod imenom Nestorov pehar, na sebi ima tri linije teksta u kojoj se hvali da ko god popije iz ove čaše biće omađijan požudom za Afroditom, boginjom ljubavi i lepote.

Pehar je ime dobio po zlatnom peharu iz Homerove Ilijade i Odiseje, koga je jedino mogao da podigne njegov vlasnik heroj Nestor. Prema legendama toga vremena, svi heroji bi pili opojnu i oživljavajuću tečnost iz njegovih dubina.

Sa druge strane pehar iz groba je obična glinena posuda, ali na sebi nosi natpis koji je omaž Nestorovom peharu iz Ilijade i Odiseje. Tekst je ispisan na grčkom alafabetu u heksametru, kao aluzija na Homerovu poeziju. On glasi:

Ja sam Nestorov pehar, dobro je iz mene piti. Ko god da ispije ovaj pehar do kraja, istog trena pogodiće ga požuda za prelepo okrunjenom Afroditom.

No da se vratimo grobu i kostima. Dalje analize ostataka otkrile su da su sve tri osobe odrasle jedinke. Međutim, usled velike fragmentacije više podataka nije moglo biti izvučeno. Pride i ljudske i životinjske kosti imale su na sebi iste ostatke spaljivanja, što znači da su ili spaljenje zajedno ili na isti način.

Što znači da, ukratko, nije bio dečiji grob, sahranjeno je više osoba i, povrh svega, sa posudom sa veoma veoma seksi porukom. 😁

Naučnici nastavljaju dalja istraživanja.

Autor: redportal.rs

#8. vek

#Homer

#Ilijada

#Ilijada i Odiseja

#Nestorov pehar

#Odiseja

#Stara Grčka

#dečiji

#grob

#seksi