U nameri pribavljanja neosnovane imovinske koristi sklapao je sporazume 🤨

Varaždinska policija će zbog prevare u privrednom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave krivično goniti direktora (41) firme koji je zbog neistinitih podataka od banke zatražio i dobio kredite od 5,5 miliona evra koje nije vratio.

Policija je u sredu saopštila da se osumnjičeni tereti da je kao direktor i odgovorna osoba firme u nameri pribavljanja neosnovane imovinske koristi, sklapao i podnosio na potvrdu sporazume o osiguranju novčane porudžbine.

Po tim sporazumima njegova firma, u svojstvu korisnika kredita banci kao vjerovniku, kao zalog daje zalihe robe u svom vlasništvu, znajući da je to već bilo opterećeno založnim pravom u korist druge banke.

Zatim je neistinito predočio da na zalihama roba nema tereta i da iste mogu biti odgovarajući instrument osiguranja. 🙄

Sve to je učinio s ciljem da banka njegovoj firmi odobri i isplati kredite u iznosu od 5,5 miliona evra, na osnovu ugovora o odobrenju okvira za financijsko praćenje, znajući da ih firma neće moći uredno vratiti. 😑

Banka mu je putem 20-ak pojedinačnih ugovora o kreditu, a na osnovu okvirnog ugovora o kreditu, odobrila i isplatila kredite u navedenom iznosu, koji nisu nisu mogli biti vraćeni.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija policija je utvrdila i da je 41-godišnjak, prilikom ishodovanja pojedinačnih kredita, banci ispostavio ugovore o ustupanju potraživanja radi osiguranja na kojima su navedeni iznosi preduzeća iz inostranstva, a za ta dokumenta se ispostavilo da su lažne poslovne isprave.

Autor: Slobodna Dalmacija

#direktor

#krađa

#novac