Sudska drama neobične filmske strukture, snimana u crno bijeloj tehnici, fokusirana je na ubistvo kralja Aleksandra

Svečana, beogradska premijera igrano-dokumentarnog filma „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića biće održana 9. oktobra u Kombank Dvorani, najavljeno je danas na konferenciji za medije nakon specijalne projekcije tog ostvarenja.

Uloge u filmu tumače poznati dramski umetnici - Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Ðorđe Ðoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić, i drugi.

Sudska drama neobične filmske strukture, snimana u crno-beloj tehnici, fokusirana je na ubistvo kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, a datum premijere - 9. oktobar je namerno određen, jer je tada godišnjica atentata.

IZVOR: YT / RE KREATIVNO

Reditelj Matić je naglasio kako je samo ubistvo obeležilo istoriju Evrope, a da sama tema nije dovoljno istražena na filmskom platnu.

- Bilo je veoma izazovno i inspirativno raditi na ovakvom ostvarenju, gde je dramaturški sukob u verbalnom dijalogu, najviše putem replika, jer je u pitanju kamerna sudska drama - objasnio je autor novog domaćeg filma.

Novi film je imao svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom sa uspešnim prijemom kod publike, onda je prikazan u Sarajevu i Nišu, a nedavno je objavljeno da je projekat selektovan za takmičarski Gala program Pingjao filmskog festivala u Kini.

U pitanju je jedan od najvećih i najuticajnijih azijskih festivala, koji nezvanično zovu azijskim odgovorom na čuveni američki festival nezavisnih filmova - “Sandens” Roberta Redforda. Težište filma je usmjereno na događaje nakon atentata: hapšenje i suđenje trojici terorista, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Prema rečima reditelja, atentat se u to doba smatrao vidom političke borbe, a kako ga je vodilo istraživanje, neki su smatrali da je to bio prvenstveno atentat na Luja Bartua, a ne na kralja Aleksandra, koji je tu bio kolateralna šteta. Dokumentarna igrana filmska priča otkriva neke nove, do sad nepoznate detalje o tom tragičnom događaju, koji je trajno promijenio istoriju ovih prostora, ali i dešavanja u Evropi.

IZVOR: YT / MediaBiro

Reditelj i koscenarista filma Gordan Matić je inače aktuelni direktor Filmskog centra Srbije, film “Ubistvo u Marseju” je snimljen u rekordnom roku, uz prethodno detaljno istraživanje materije od skoro 5 godina po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Scenario Vladimira Andrića i Matića je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, dokumentima sudskog izvještača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju. Ti materijali kao predložak scenarija imali su čak 970 strana.

Glumac Vladimir Aleksić nastupa u vodećoj ulozi tužioca Pola Rola, i primetio je da njegova istorijska ličnost nema ličnu dramu u ovom filmu, jer je u funkciji zadatka koji ima pred sobom.

- Trudili smo se svi u ekipi da napravimo film koji će biti verodostojan, ali i atraktivan, zanimljiv i uzbudljiv publici, odnosno - filmičan. Ipak, nešto što je istorija, dakle istina, ne mora nužno biti i gledljivo i komunikativno u igranoj strukturi - rekao je Aleksić.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Dušan Ivanović je u dvostrukoj funkciji na ovom projektu - kao direktor fotografije i producent. Duhovito je istakao da je od prvih kratkih filmova reditelja prisutan u njegovoj karijeri, i da ga je ubjeđivao da ne radi te djelimično riskantne projekte, kao što je bio „Žućko“, ali priznaje da je u proceni pogrešio.

- Svi njegovi filmovi su nastali zahvaljujući neverovatnoj energiji koju Matić ima, tako je slučaj i sa 'Pucnjima u Marseju'. Ovo je u početku zamišljen kao kratki dokumentarni film, a na kraju je prerastao u ambiciozan dugometražni igrani film - naveo je Ivanović.

Realizacija u crno/beloj boji bila im je idealno rješenje, a referenca i inspiracija im je bio kultni film „Dvanaest gnevnih ljudi“ (1957) Sidnija Lameta, kao prava sudska drama, skoro na nivou pozorišne predstave.

„Pucnji u Marseju“ krajem oktobra će imati premijeru u Mostaru (BiH), i ima mogućnosti, kako je otkrio reditelj, da bude prikazan i na Filmskom festivalu u Puli 2022. godine. Nakon premijere 9. oktobra u Kombank Dvorani, film započinje bioskopski život u Beogradu i širom Srbije, a distribucija je planirana po Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

Autor: Tanjug

#Gordan Matić

#dokumentarni film

#kombank dvorana

#pucnji u marseju