Prave se od prirodnih materijala

Prave se od prirodnih materijala, održivi su i savršeno se ukalapaju u vruću i suvu pustinjsku klimu arapskog poluostrva.

Kada prođete kroz Bab al Jaman, ogromnu kapiju preko koje ulazite u stari grad Sanaa kao kroz portal u stari svet. Visoke i tanke zgrade u uskim prolazima koje povezuju voćne i povrtne bašte i mesta za prodaju mazgi.

Foto: Printscreen YouTube

Arhitektura ipak dominira scenom. Sanaa je puna ovakvih zgrada i na ulici ne možete ništa posebno da vidite od njih osim drvenih vrata među blatnjavim ciglanim zidovima. Kada pogledate u vis vidite duge zgrade, neke imaju samo jednu ili 2 sobe po spratu.

Donji spratovi su bez prozora jer se uglavnom koriste za rad ili tu drže životinje, prozori u gornjim spratovima su prekriveni vitražima. Donji zidovi su obojeni u belo kako bi se napravio kontrast od blatnjave ulice.

Foto: Printscreen YouTube

Neke od zgrada imaju i oko 7 spratova i na vrhovima se nalaze kafići, izgledaju vrlo moderno a izgrađeni su pre 300 ili 500 godina od blata. Neki neboderi dostižu visinu i od 30 metara a prvi neboder u Čikagu je bio malo viši od toga.

Foto: Printscreen YouTube

Jemen je pun ovakvih mesta od manjih sela do većih gradova, kao što je i poznati Šibam koji su istraživači 1930-ih godina nazvali Menhetn pustinje.

Jemenski stil arhitekture je toliko unikatan da su zaštićeni od Uneska, njihova tradicija traje od najranije 8. ili 9. veka prema Trevoru Marčanu, profesoru socijalne antropologije u Londonu.

Nemoguće je utvrditi tačan datum jer se zgrade stalno obnavljaju da ne bi propale ali neki izvori govore i da se 3 veka pre nove ere izgradila palata u gradu Sanaa koja je navodno imali 20 spratova.

Foto: Printscreen YouTube

Ono što unikatno u ovim zgradama jeste to što se i dalje koriste. Neki su i pretvoreni u hotele i kafiće, ali se većina njih koristi u privatne svrhe.

Autor: redportal.rs

#Antika

#jemen

#neboderi