Bez škole i samouka, posle rata radila je u BiH kao kuvarica, bolničarka i kontrolor u fabrici vojnih uniformi.

Malo je ljudi u Srbiji koji bar jednom nisu slušali o herojskim podvizima hrabre Milunke Savić. Žene koja se pretvarajući da je muškarac borila na svim bitnim frontvoima u Prvom svetskom ratu.

Rođena je na Vidovdan 28. juna 1892. u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje u porodici Radenka i Danice Savić. Kada je bila regrutacija za Prvi balkanski rat Milunka se prijavila pod imenom Milun Savić.

Milanka je bila i deo čuvenog gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske Knjaz Mihailo, u ovom puku se borila i Flora Sands. Milunka se posebno istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici, pa je zbog toga dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

U Makedoniji 1915. je teško ranjena u glavu pa povređena se povlačila preko gudura Albanije. Nakon višemesečnog oporavka vratila se na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama, na leto i jesen 1916. godine

Posebno se istakla u bici na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke gde je zarobila 23 bugarska vojnika. Zbog ovog herojskog podviga dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i 2 francuska ordena Legije časti i medalju Miloš Obilić. Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Nakon rata radila najteže i najprljavije poslove. Bez škole i samouka, posle rata je najpre radila u Bosni i Hercegovini, kao kuvarica, bolničarka, kontrolor u fabrici vojnih uniformi. Svog supruga Veljka Gligorovića upoznala je u Mostaru i udala se za njega 1922. a već 1924. su dobili su ćerku Milenu.

Usvojila je još 3 ćerke: Milku (pronašla zaboravljenu na železničkoj stanici u Stalaću), Višnju (svoju sestru od ujaka, rođenu u poznim ujakovim godinama) i Zorku, uzetu iz sirotišta na dalmatinskoj obali, koja je imala hendikep, pošto je preležala meningitis.

Dobila je od države u Stepanovićevu imanje ali se Milunka kasnije preselila u Beograd gde je živela bez struje i vode. Nakon što su saborci digli glas zapošljena je u Hipotekarnoj banci.

IZVOR: YT / RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Nakon Drugog svetskog rata, komunistička vlast joj je 1945. dodelila penziju. Starost je provela u svojoj kući na Voždovcu, u društvu unuka i u redovnim susretima sa vojnim veteranima. Od Skupštine grada Beograda 1972. dobila je jednosoban stan u naselju Braće Jerković.

Preminula je 5. oktobra 1973. od moždanog udara. Njeni posmrtni ostaci preneti su iz porodične grobnice u Aleju velikana.

Posmertni ostaci Milunke Savić su 10. novembra 2013. premešteni su u Aleju velikana.

Autor: Redportal.rs

#Heroj

#Milunka Savić

#vojska