Ukoliko imate poslušajte savete lekara

Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da bacil Helikobakter pilori u svom želucu u svetu ima između 50 i 60% ljudi srednje generacije.

Bakterija je uzročnik pojave čira na dvanaestopalačnom crevu u više od 95% slučajeva obolelih, a uzrokuje i čir na želucu u čak kod više od 75% ljudi.

Gastroenterolog Kliničkog centra Srbije (KCS) prof. dr Tomica Milosavljević kaže da se Helikobakterija prenosi tako da liči na bolesti prljavih ruku, ima je više u sredinama sa nižim socioekonomskim razvojem.

Milosavljević je podsetio da je Helikobakter jedna od najstarijih infekcija u čovečanstvu, jer je nađena specijalnim istraživanjima u čileanskim mumijama prije nekoliko hiljada godina, a poslije otkrića te bakterije, otkriveno je još oko 12 bakterija koje pripadaju istoj porodici.

Doktor je dodao da je njena učestalost veća na južnoj hemisferi - u jugoistočnoj Evropi, Aziji, Africi, za razliku od Severne Amerike, Kanade i Zapadne Evrope.

- Deca do 5. godine života u Kanadi, SAD i Zapadnoj Evropi nemaju Helikobakter, a kod nas je u tom uzrastu prokuženost već oko 20% - kazao je Milosavljević.

Ima više načina da se dijagnostikuje postojanje u organizmu - endoskopskim putem uzimanjem uzoraka sluzokože želuca, zatim na bojenju i pregledanju pod mikroskopom, a takođe postoje i neinvazivne metode koje podrazumijevaju analizu.

- U 2 od 100 slučajeva bakterija je odgovorna za nastajanje tumora želuca, a od 1996. godine SZO i Međunarodna agencija za borbu protiv raka je svrstala tu bakteriju u kancerogene prvog reda, odnosno u važne faktore za nastajanje raka želuca", istakao je Milosavljević.

Doktor je objasnio da je lečenje Helikobakterije kratkotrajno (najčešće 7 dana) i to kombinacijom više lekova - leka koji koči kiselinu - inhibitor protonske pumpe i 2 antibiotika, najčešće klaritromicin i amoksicilin, a kod onih koji su alergični na penicilin koristi se metronedazol, tinidazol ili tetraciklini i bizmut.

- Za nedelju dana terapije može se reći da je infekcija u preko 85% slučajeva izlečena, a kada izlečite infekciju onda se izleči i čir i rizik da se čir ponovo javi je desetostruko manji - rekao je Milosavljević.

On je istakao da se takvim sistematskim liječenjem bakterije, u poslednje 2 decenije u Srbiji, Evropi i cijelom svetu uspelo da se za četvrtinu smanji broj tumora želuca.

Autor: Nezavisne novine

#bakterija

#bolest

#lečenje