Automobil ministra unutrašnjih poslova pregazio 4 demonstranta

Osmoro ljudi poginulo je u neredima u Indiji koji su izbili u nedelju, kada je automobil koji je u vlasništvu sekretara unutrašnjih poslova Adžaja Mišre prvo pregazio četvoricu demonstranata poljoprivrednika u državi Utar Pradeš, u gradu Lakhimbur Keri, a onda su ubijene još 4 osobe, saopštile su lokalne vlasti.

Mišra je rekao da su demonstranti ubili njegovog vozača i trojicu članova vladajuće partije Baratija Džanata u nasilju koje je izbilo posle incidenta.

- Poljoprivrednici su ih prebili nasmrt - naveo je Mišra u izjavi, prenosi AP.

Lideri demonstranata poljoprivrednika tvrde da je Mišrin sin bio u automobilu koji je pregazio demonstrante, ali je Mišra negirao to.

Policija je danas podnela krivične prijave protiv 14 ljudi, među kojima je i sekretarov sin, u vezi sa smrću 4 poljoprivrednika.

Policija je, takođe, podnela prijave i protiv demonstranata koji su povezani sa smrću osoba iz automobila.

Stotine poljoprivrednika u Indiji počelo je krajem septembra blokadom puteva novi talas protesta protiv spornih izmena zakona o poljoprivredi, dok njihovi saborci, koji od novembra prošle godine kampuju na prilazima Nju Delhija, zahtevaju potpuno ukidanje zakona.

Nekoliko ranije održanih rundi pregovora između predstavnika sindikata poljoprivrednika i vlade nisu dale rezultate, vlada ne odustaje od tvrdnji da će se izmenama zakona povećati prihodi poljoprivrednika, dok ih sindikati smatraju nepravednim i eksploatatorskim.

Indijska vlada je u septembru prošle godine uvela zakon prema kojem poljoprivrednici direktno prodaju svoje proizvode velikim kupcima, zaobilazeći veleprodajna tržišta koja reguliše vlada.

Poljoprivrednici tvrde da će im zakon naneti štetu i ostaviti im male mogućnosti za pregovaranje s velikim privatnim trgovcima i prerađivačima hrane.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#demonstracije indija

#demonstracije indiji

#poginuli demonstranti

#poginuli protestima

#protesti indiji