Prema dostupnim podacima, bolest bubrega uzrokuje više smrtnih slučajeva od raka dojke ili prostate

Bolne i neugodne dijalize bi mogle postati prošlost zahvaljujući inovativnom veštačkom bubregu čiji je prototip već uspešno demonstriran u SAD-u.

Prema dostupnim podacima, bolest bubrega uzrokuje više smrtnih slučajeva od raka dojke ili prostate, a iako su transplantacije moguće, potražnja je uvek veća od količine dostupnih organa. Takođe, postoji rizik i da bi telo pacijenta moglo odbaciti organ pa je stoga dijaliza i dalje najodrživija opcija iako je proces komplikovan i zamoran za pacijente.

IZVOR: YT/ucsfpharmacy

Međutim, tome bi mogao doći kraj jer su američko ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga SAD-a (HHS) te Američko udruženje za nefrologiju (ASN) formirali partnerstvo s namerom da "ubrzaju inovacije u prevenciji, dijagnozi i lečenju bolesti bubrega", a rezultat njihovog zajedničkog života je prvi veštački bubreg.

Izum je razvijen u okviru projekta Kidney Project, a reč je o implantabilnom bio-umetnom bubregu koji je već dobio nagradu od 650.000 dolara za prvu demonstraciju funkcionalnog prototipa.

- Vizija za veštački bubreg je da omogući pacijentima potpunu mobilnost i bolje fiziološke ishode od dijalize. Ovaj bubreg obećava mnogo bolji kvalitet života za milione osoba širom sveta koje su doživele zatajenje bubrega - navodi se u saopštenju.

Prednost bubrega je to što ne izaziva reakciju imunološkog sistema, kao i činjenica da bi pacijenti mogli biti oslobođeni često bolnih i neugodnih dijaliza, kao i lekova koji potiskuju imunitet u slučajevima transplantacije bubrega.

Autor: redportal.rs

#bubreg

#dijaliza

#veštački bubreg