Da se zaista radi o predsedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanovića i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, saopštio je Istraživački centar MANS.

MANS dodaje da kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom "Pandora papiri" koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara sa partnerima iz 117 zemalja.  Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšor destinacijama, uključujući Britanska Devičanska Ostrva, preko kojih su, kako navode iz MANS-a, vođeni poslovi porodice Đukanović.

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su, kako je saopšteno, Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

- Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na ofšor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine. Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti unijeta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove - navode iz MANS-a.

Da se zaista radi o predsedniku Crne Gore i njegovom sinu MANS tvrdi da pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanovića i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu, saopšteno je. 

U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera iprofit od investiranja. Reč je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja poverilaca.

Iz MANS-a navode da sve počinje u elitnom delu Londona, na adresi 39-40 St James's Place, gde je, bez vidljivih obeležja, do pre nedelju dana, bila smeštena advokatska kancelarija Charles Mia Limited.

- Advokat iz te firme, Edvard Harold Čarls Kejn, je 25. maja 2012. godine overio crnogorsku ličnu kartu Blaža Đukanovića koja je važila do 27. septembra 2019. godine. Pet dana kasnije, njegov kolega iz iste advokatske kuće, Mark Peter Stibel je overio diplomatski pasoš Mila Đukanovića koji je izdat 20. januara 2011. godine, sa rokom važenja od četiri godine. Na pečatima kojim su dokumenta overena piše da su Milo i Blažo Đukanović lično doneli originale svojih dokumenata, kako bi advokati potvrdili njihov identitet - navela je Ćalović na konferenciji.

"Pandora papiri", kako navode iz MANS-a, pokazuju da su overene kopije iz Londona poslate u Švajcarsku, kompaniji CM Management SA, koja je u martu 2013. godine promenila ime u LJ Managment SA.

- Kancelarija te švajcarske firma se nalazila u gradu Nušatel, na adresi Rue du Seyon, broj 2. Upravo na toj adresi je čuvana dokumentacija kompanije koja je upravljala trastovima Đukanovića, kao i podaci o skrivenim vlasnicima i poslovanju još najmanje 182 kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Početkom 2017. godine LJ managment SA je zatvorila kancelariju u Nušatelu u preselila se u Ženevu. Sada posluje na adresi Rue de St-Leger. Da švajcarska kompanija skriva tajne poslove Đukanovića saznali smo zahvaljujući podacima advokatske kancelarije Alerman, Coldero, Galindo Alerman & Lee Trust (ALCOGAL) iz Paname koja se bavi registracijom firmi na brojnim ofšor destinacijama, a čiji podaci su procureli - saopšteno je iz MANS-a.

Krajem 2014. godine, dodaju, ALCOGAL je zatražio od švajcarskog LJ Menagment podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima. ALCOGAL objašnjava da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Managment dostavi dokumenta potrebna za proveru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima.

Direktorka LJ Managmenta, Barbara Haldi, je 18. novembra overila kopije ličnih dokumenata Đukanovića, a 16. decembra 2014. godine ona su poslata preporučenom poštom na adresu ALCOGAL-a u Panami.

Iz MANS-a dodaju da su iz te firme 23. decembra potvrdili da su primili pošiljku i konstatuju da su dostavljeni podaci za Mila i Blaža Đukanovića  u vezi sa kompanijom LJ Skye 2 (PTC) Limited. Tako je, navode, početkom 2013. godine nazvana firma CM Skye 2 (PTC) Limited sa kojom su Đukanovići sklopili ugovore o uspostavljanju trastova.

- Prvi zvanični vlasnik firme koja je upravljala trastovima Đukanovića je bila kompanija Puffin Agencies sa Gibraltara. Vlasništvo je, zatim, preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora zajedno sa Cellar Limited. Te dve firme su registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a kao svoju poslovnu adresu navode poštansko sanduče u Rue du Seunon broj 2 u Nušatelu, gde se nalazi kancelarija LJ Managment. Svim tim kompanijama je upravljala Barbara Haldi, direktorka LJ Managment - saopšteno je i dodaje se da je reč o firmama koje pružaju usluge iznajmljivanja direktora i poslovnih sekretara i zvanično predstavljaju brojne druge kompanije, omogućavajući stvarnim vlasnicima da sakriju svoj identitet.

Te firme, ističu iz MANS-a, figuriraju i u dvema kompanijama čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović.

- Sudeći po dokumentaciji dostupnoj u "Pandora papirima", saradnja Đukanovića sa kompanijama iz ove mreže je započela Blažovim tajnim poslovima. On je 23. februara 2012. godine uz pomoć ALCOGAL, a uz posredovanje tadašnjeg CJ Managment SA, na Britanskim Devičanskim Ostrvima formirao kompaniju Victoria Bridge Finance Ltd.  To pokazuju interna dokumenta ALGOCAL-a u kojima su navedeni stvarni vlasnici skoro 15 hiljada kompanija koje je ta advokatska kuća osnovala. U slučaju firme Victoria Bridge Finance Ltd, kao krajnji vlasnik je naveden Blažo Đukanović, upisan je njegov broj pasoša (S91HG1950) koji je istekao 27. marta 2019. godine, datum rođenja, državljanstvo i adresa prebivališta u Londonu - dodaje se. 

Zvanični vlasnici i direktori te kompanije su isti kao i firme koja je upravljala skrivenim trastovima Đukanovića. I njena poslovna dokumentacija je čuvana na istoj, švajcarskoj adresi, tvrde iz MANS-a-

- Sedam dana nakon uspostavljanja Blažovog trasta, 28. juna 2012, njegova firma Victoria Bridge Finance Ltd zajedno sa Arcola International Ltd sa Britanskih Devičanskih Ostrva, u Londonu osniva DGT Energy. Prvo sedište te kompanije je bilo na istoj adresi na kojoj se nalazila firma londonske advokatske kancelarije, Charles Mia Limited, koja je overavala Blažova i Milova lična dokumenta za potrebe osnivanja trastova. U DGT Energy 4. februara 2015. ulaze Laumarsh Investments Limited i Artemis Ventures International Limited, ponovo sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a dan kasnije izlazi Arcola. U tim promenama im pomaže ista advokatska kuća – Charles Mia - dodaje se. 

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a i Milo i Blažo Đukanović tvrde da u trastove nikada nisu ulagali i da im ti skriveni poslovi nisu doneli bilo kakav novac. To potvrđuju i agenti zaduženi za upravljanje njihovim trastovima, koji su, inače, dužni da podatke o poslovima svojih klijenata skrivaju od javnosti.

- Ugovori predviđaju da, pored početnog kapitala, koji je u oba slučaja iznosio minimalnih 100 funti, bilo koji pojedinac ili kompanija mogu uplatiti dodatna sredstva ili preneti imovinu na trastove čiji vlasnici su Đukanovići. Firma koja upravlja njihovim trastovima nije imala obavezu da na Britanskim Devičanskim Ostrvima podnosi finansijske izveštaje, a dokumentaciju o svom poslovanju je čuvala u Švajcarskoj. Zbog toga podaci o imovini u vlasništvu tajnih trastova Đukanovića nisu bili deo procurelih dokumenata - saopšteno je iz crnogorske NVO. 

Autor: redportal.rs

#Blažo Đukanović

#MANS

#Milo Đukanović

#afera

#skandal