U Sakari, južno od Kaira, pronađeno 27 sarkofaga u dve grobnice

Odavno je poznato da je Egipat zanimljiva zemlja za turiste, ali odmah posle njih, prirodno, dolaze arheolozi. Oni koji dobiju priliku da učestvuju u potrazi i iskopavanjima u ovoj zemlji taj period smatraju vrhuncima svojih karijera. Naravno, ako dođu do nekog otkrića.

Upravo se to desilo ekipi koja je nedavno vršila istraživanja u Sakari, području koje se nalazi na 30 kilometara od Kaira, budući da su pronašli dve grobnice sa ukupno 27 drvenih sarkofaga, prekrivenih hijeroglifima koji su se održali.

Sama nekropola predstavlja samo deo celog područja na kom se vrše iskopavanja, a koje krije artefakte stare 3.500 godina.

Prvi nalazi govore da ovi sarkofazi nisu otvarani od kad su bili pokopani, što iznosi oko 2.500 godina - navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

Stručnjaci navode da je otkriće najveće takve vrste u poslednje vreme, naglašavajući značaj iskopavanja u Sakari. Na ovom lokalitetu je pre 2 godine pronađena još jedna grobnica koja je bila u gotovo netaknutom stanju, što je potvrdio i egipatski Vrhovni savet za antikvitete.

Istog trenutka kada su vlasti dozvolile posetu ovom mestu, posete turista su naglo skočile, što je ubrzalo razvoj ovog kraja ali je uticalo i na ekonomiju same zemlje, koja je u velikoj meri zavisna od turizma. Nažalost, zbog aktuelnih okolnosti koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa dobar deo programa je ostavljen po strani, tako da će Sakara za neke masovnije posete morati da sačeka neka bolja vremena.

IZVOR: YT / Daily Mail

Autor: redportal.rs

#Egipat

#faraoni

#grobnica

#pronađeni

#sarkofag