Moramo se okrenuti većim tržištima

U poslednje vreme, naročito nakon povratka Željka Obradovića u srpsku košarku, veoma se aktuelizovala priča o poboljšanju statusa za klubove sa ovih prostora u okviru evropske košarke.

Mnogi u Beogradu su sanjali stalnu evroligašku licencu za makar jednog od beogradskih rivala u budućnosti, dok bi drugi eventualno kroz ABA ligu mogao da izbori mesto u najelitnijem takmičenju.

Međutim, deluje da će san mnogih o istovremenom učešću Crvene zvezde i Partizana u Evroligi ostati nedosanjan.

Naime, 1. čovek najelitnijeg rvropskog takmičenja Đordi Bertomeu u razgovoru za MOZZART Sport istakao je da klubovi iz ABA lige ne mogu očekivati bilo kakvo poboljšanje statusa kada je reč o Evroligi.

Naime, on je na pitanje novinara o tome da li su košarkaški razlozi presudni što ABA liga kao jedno od najbitnijih područja za razvoj i popularnost evropske košarke nema ni jednog predstavnika sa trajnom licencom u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, dok Nemci imaju 2 sigurna mesta, Francuzi 1, odgovorio sledeće:

- Potpuno ste u pravu, jeste stvar košarke. Da bi bila popularnija moramo da imamo više sredstava, a da bismo ih što više obezbedili, moramo da idemo na veća tržišta, a to su ova koja ste upravo napomenuli – Nemačka i Francuska. Ako hoćemo da razvijamo takmičenje, moramo da idemo ka Centralnoj Evropi i da investiramo u tržišta gde može značajno da se povećava navijačka baza. Tako na primer u Francuskoj ona je veća za 55 odsto ili 48 odsto u Nemačkoj. Ove cifre su zadivljujuće.

Na konstataciju da ljubitelji košarke u Evropi vole da gledaju našu košarku, što je jedan od razloga zašto smatramo da zaslužujemo bar 1, ako ne i 2 garantovana mesta u Evroligi, Bertomeu je reagovao poređenjem sa VTB ligom, Grčkom i Izraelom.

- Da. I ja volim da je gledam. Zato ste jedno od samo dva takmičenja (sa VTB ligom) iz kog koje možete da se kvalifikujete za Evroligu i Evrokup. Grčka, recimo nema te opcije, niti Izrael - rekao je 1. čovek evropske košarke.

Kada su ga pitali da li to klubove sa ovih prostora stavlja u diskriminisani položaj, jer oni za razliku od nekih drugih rivala iz Evrolige na kraju svake sezone moraju iznova da obezbeđuju učešće u elitnom rangu za narednu sezonu, Bertomeu je rekao da sistem ne može ispraviti baš sve anomalije i da je slična situacija i sa fudbalskom Ligom šampiona, gde se klubovi u isto vreme bore za titulu u domaćim ligama i u evropskom takmičenju.

Autor: redportal.rs

#bertomeu licenca

#evroliga

#partizan evroliga

#zvezda evroliga