Prema navodima zvaničnog Praga, rudnik Turov šteti vodosnadbevanju stanovnika na češkoj strani granice

Ostvaren je napredak u pregovorima između Češke i Poljske o postizanju sporazuma za okončanje spora vezanog za poljski rudnik lignita koji se nalazi na granici 2 zemlje, izjavio je danas češki ministar za zaštitu životne sredine Ričard Brabec.

Rudnik lignita Turov, koji se prostire na 30 kvadratnih kilometara u Poljskoj, prema navodima zvaničnog Praga, šteti vodosnadbevanju stanovnika na češkoj strani granice.

Brabec i poljski ministar za klimu Mihalj Kurtika pridružili su se juče pregovorima, koji su trajali do ranih jutarnjih sati u četvrtak, u nastojanju da dve strane nađu rešenje za spor koji je stigao i do najvišeg suda Evropske unije.

- Moram reći da smo načinili fundamentalni pomak u nekoliko pitanja - rekao je Brabec za češku novinsku agenciju CTK posle prekida razgovora noćas.

Dodao je da će pregovori biti nastavljeni danas i da veruje u dogovor, ali je odbio da kaže kada očekuje da će biti postignut konačan sporazum, prenosi Rojters.

Ovo je najozbiljniji spor u poslednjih nekoliko decenija između 2 suseda i saveznika koji su deo EU i NATO-a.

Pregovori počeli u maju

Rudnik Turov snabdeva ugljem obližnju elektranu koja učestvuje sa 7,0 procenata u poljskoj proizvodnji električne energije, a čitav rudni kompleks je i veliki poslodavac.

Sud pravde Evropske unije naložio je Poljskoj prošle nedelje da plati dnevnu kaznu od 500.000 evra Evropskoj komisiji zbog neobustave operacija u Turovu, oglušujući se tako na raniju sudsku presudu.

Autor: Tanjug

#poljska

#rudnik

#turov

#češka