Oko 400 policajaca moralo da bude angažovano kako bi vratili kontrolu nad zatvorom

Broj poginulih u velikom sukobu bandi u zatvoru u Ekvadoru premašio je 110, dok je više od 80 zatvorenika povređeno, saopštile su vlasti, navodeći da je to najgori masakr u jednoj zatvorskoj ustanovi u istoriji te zemlje.

Kancelarija za zatvore precizirala je u saopštenju da je u borbi u zatvoru u priobalnom gradu Gajakil život izgubilo najmanje 116 zatovrenika, od kojih je najmanje pet obezglavljeno, prenosi AP.

BBC navodi da je 400 policajaca moralo da bude angažovano kako bi vratili kontrolu nad zatvorom, u kojem kaznu služe uglavnom osobe povezane sa globalnim narko kartelima.

IZVOR: TW / @metesohtaoglu

Komandir policije Fabijan Bustos rekao je novinarima da su policija i vojska vratili kontrolu nad zatvorom nakon 5 sati nereda.

Naveo je da je tokom akcije zaplenjeno nekoliko komada oružja. Kako navode zvaničnici, nasilje tokom kojeg je korišćeno vatreno oružje, noževi i eksplozivna sredstva, izbilo je zbog svađe između zatvorskih bandi Los Lobos i Los Čoneros.

Lokalni mediji navode, međutim, da je sukob izbio po naređenju moćne meksičke narko bande koja trenutno sprovodi operacije u Ekvadoru. Na televizijskim snimcima vidi se kako zatvorenici pucaju kroz prozore, kao i dim izazvan eksplozivom.

IZVOR: TW / @RehberTvHaber

Vlada države Gajas postavila je na Tviteru fotografije na kojima je prikazana evakuacija šest kuvara iz jednog krila zatvora. Predsednik Ekvadora Giljermo Laso u julu je proglasio vanredno stanje u zatvorskom sistemu zemlje zbog nekoliko nasilnih borbi u kojima je stradalo više od 100 zatvorenika.

pročitajte još

Preminuo IVAN TASOVAC

Autor: objektiv.rs

#Sukob

#policija

#zatvor