Veliko priznanje Mađarske srpskom episkopu

Episkopu bačkom Irineju uručeno je danas mađarsko odlikovanje "Srednji krst ordena za zasluge", kao priznanje zbog njegove uloge u istorijskom pomirenju madjarskog i srpskog naroda i radu na promociji međuverskog dijaloga.

Kako je navedeno u pismu predsednika Mađarske Janoša Adera, koje je pročitano na svečanosti u Patrijaršiji, episkop Irinej je tim svojim radom značajno doprineo jačanju poverenja i razvoju odnosa između dva naroda.Svečanosti su prisustvovali, sem poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija i više episkopa, i vicepremijer Madjarske Žolt Šejmen, ambasador Atila Pinter, kao i narodni poslanik Balint Pastor.

- Mi znamo da je bilo velikih mračnih senki prošlosti povremeno izmedju naša dva susedna i bratska naroda, ali se pokazalo da sa duhovnim sazrevanjem svih nas to sve može da se prevazidje, ne može se izbrisati iz naše istorije, ali može da se prevazidje - rekao je episkop Irinej.

Dodao je da "zato danas treba više da naglašavamo i više da imamo na umu one svetle blagoslovene trenutke u našoj istoriji kada su se Srbi i Madjari zajednički borili za očuvanje svog hrišćanskog identiteta i silom svog geografskog položaja bili takozvani antemurale christianitatis za Severnu i Zapadnu Evropu".

On je istakao da se SPC raduje što je "današnja Madjarska posle oslobodjenja od totalitarnog komunističkog sistema vlasti, koji je tu zemlju veoma unazadio, uspešno organizovala svoje društvo".

- Ono što je posebno važno jeste da od svih naroda koji su tada bili u istočnom bloku duhovno najzdraviji i najsnažniji pokazao se upravo madjarski narod. Vi znate kao i ja da ima naroda koji u uslovima pune slobode veroispovesti i savesti sada idu manje u crkvu i manje se mole Bogu nego što su to činili tada, a neki ne idu uopšte - naglasio je episkop Irinej.

- Tu savremena Mađarska i njen predsednik, kao i premijer Madjarske (Viktor) Orban, daju veoma rečit primer i pouku čitavoj Evropi i čitavom našem današnjem kulturnom krugu u kojem živimo i postojimo kao Crkve, kao narodi, kao države - istakao je episkop Irinej.

Autor: beta.rs

#Irinej

#bački

#bulović

#episkop

#odlikovan

#vladika