Ko je u pravu lekari ili roditelji? 🤨

U školama širom regiona učenici su dužni da nose maske i dok traje nastava kako bi sprečili prenos virusa. Pošto ih dugo nose, mnogi roditelji žele da da se časovi skrate. Svoje mišljenje o nošnju maske izneo je makedonski lekar dr Kliment Matoski, specijalista pedijatrije.

-  Uz produženo disanje kroz masku, pluća primaju vazduh koji sadrži veliku količinu zaostalog vazduha, koji ima manju koncentraciju čistog kiseonika. Ovo skriva brojne loše posledice. Mnoge dileme pojavile su se zbog nošenja maski na otvorenom. Ima više značenja jer se virus nalazi svuda u vazduhu, koji nikada ne miruje i svojim kretanjem širi virus svuda, ali naravno u tako vrlo razblaženoj količini, da ako nema vrlo bliskog kontakta, infekcija postaje beznačajna. Ovo svakako nije slučaj u zatvorenom prostoru gde su virusi prisutni u znatno većim koncentracijama. Dakle, nošenje maski ima veoma pozitivnu zaštitnu ulogu, ali naravno da tokom dugog disanja kroz masku postoje loše posledice - objašnjava Matoski, specijalista pedijatrije.

Pošto su maske tema već skoro 2 godine deca u BiH su rešilA da se našale na račun policajaca i nošenja maske na javnom mestu. 🤣

Pogledajte video! 👇

IZVOR: YT / MECA

Autor: Kurir / Redportal.rs

#Maske

#deca

#zaštita