Zbog velike Božije pomoći car Konstantin je postao hrišćanin

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas jedan od najvećih praznika Krstovdan. Ovaj verski praznik se proslavlja u zimu i u jesen. Zimski se obeležava 18. januara, a jesenji 27. septembra.

Ovim praznikom se proslavlja događaj kada je car Konstantin postavio krst u Rimu u čast pobede nad carom Maksencijem.

Protivnik cara Konstantina, Maksencije bavio se svim nečastim radnjama da bi preuzeo presto koje mu ne pripada, tad je car Konstantin kao legalni naslednik rešio da vlast uzmeo u svoje ruke i sa Maksencijem otpočne rat.

Po polasku u prvi od tri pohoda, car Konstantin je sumnjao u sebe i u znak koji ga prati. Car je bio obavešten da se Makasencije služi prizivanjem demona i da prinosi ljudske živote rimskim bogovima. Tada je car počeo da se moli jednom Bogu koji mu se pokazao uz pomoć zvezda na nebu koje su bile poređane u obliku krsta i sa naptiom na kom je pisalo: "Ovim pobeđuj".

Prava bitka bila je u Rimu, tada car Konstantin pobedonosno uđe u Rim, a Maksencije je pobegao. Druga bitka se odigrala protiv Vizantijaca, tada se opet zvezda pokazala na nebu i car Konstantin je pobedio. Treći put car je ratovao protiv Skita na Dunavu i na isti način mu se ukazao isti znak.

Car Konstantin se hrišćanstvu odužio donevši 313. Milanski edikt koji je hrišćane proglasio ravnopravnom verskom zajednicom.

Foto: Privatna arhiva /REDPORTAL.RS

Prema narodnim verovanjima u nekim delovima Srbije na Krstovdan bi valjalo da se opere sav veš i očisti kuća. Ovo je prvi praznik posle Božića kada se posti, često čujemo rečenicu: "Ko se krstom krsti, Krstovdan posti!". Takođe, se veruje da jačina vetra koja bude duvala na današnji dan duvaće tokom cele godine.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Niš

#krstovdan

#praznik