Lukašenko je rekao da su državni službenici prenosili informacije o tome kako vlada poništava efekat sankcija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su neki zaposleni u državnim fabrikama tajno radili za Zapad protiv njegove vlade nakon što su aktivisti za ljudska prava prijavili pritvor 14 radnika u fabrici đubriva.

Fabrika, Grodno Azot, jedna je od nekoliko koje su stavljene pod sankcije Zapada kao odgovor na nasilni udar na demonstrante od strane Lukašenka nakon spornih izbora prošle godine. Fabrika je takođe bila središte tih istih masovnih protesta. Lukašenko nije pomenuo postrojenje niti je ulazio u detalje u svojim komentarima, rekavši samo da su državni službenici prenosili informacije o tome kako vlada poništava efekat sankcija.

On nije rekao koje su zapadne zemlje navodno umešane u te primedbe na sastanku sa zvaničnicima o kome je izveštavala zvanična novinska agencija BelTa.

- Imam informacije da je nekoliko nitkova još uvek tamo na nekim mestima, i oni su sebi postavili cilj da informišu Zapad o tome kako (Petr) Parhomčik (ministar industrije) i (Jurij) Nazarov (potpredsednik vlade) pokušavaju da zaobiđu sankcije. Tamo zapravo špijuniraju i predaju informacije - rekao je on.

On je rekao da bi oni koji su uhvaćeni u špijuniranju za Zapad protiv vlade trebali biti kažnjeni. Vlasti nisu direktno komentarisale pritvore u fabrici koje je prijavila grupa za ljudska prava Viasna 96, koja je rekla da su zaposleni zadržani u istražnom pritvoru koji vodi bezbednosna policija KGB -a. KGB nije dostupan za komentar.

Lukašenko je rekao da su špijuni u fabrikama "ljudi koji namerno nanose štetu našoj ekonomiji, kao i našoj državi, za novac od zapadnih specijalnih službi". Evropska unija saopštila je da sprema nove sankcije nakon što je optužila Lukašenkovu vladu da je izazvala migrantsku krizu na beloruskim granicama sa Poljskom i Litvanijom. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen to je prošle nedelje nazvala "hibridnim napadom" na EU.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#Lukašenko

#Zapad

#Špijuni