Sud pravde Evropske unije naredio je Poljskoj da plaća kaznu od pola miliona evra dnevno sve dok privremeno ne obustavi rad rudnika Turov

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odustao je od učešća na današnjem Demografskom samitu u Budimpešti, gde je već češki premijer Andrej Babiš, zbog spora poljskih vlasti sa Češkom i Evropskom unijom oko rudnika lignita zbog kojeg žitelji čeških sela u blizini granice s Poljskom ostaju bez vode za piće.

- Naše međunarodne aktivnosti skoncentrisane su sada na pitanje rudnika Turov i zato je premijer odlučio da otkaže posetu. Premijer Mateuš Moravjecki pozitivno ocenjuje inicijativu premijera Viktora Orbana i demografsku deklaraciju koja će biti potpisana u Budimpešti. Poljska će biti njen potpisnik - kazao je danas državnoj poljskoj televiziji TVP portparol poljske vlade Pjotr Miler.

Sud pravde Evropske unije po tužbi Češke naredio je Poljskoj u ponedeljak da plaća kaznu od pola miliona evra dnevno sve dok privremeno ne obustavi rad rudnika Turov, kako joj je naređeno privremenom merom tog suda iz maja ove godine, jer rudnik ugrožava životnu sredinu u susednoj Češkoj.

- Nemamo nameru da prekinemo, zbog toga bi milioni poljskih porodica ostali bez struje - kazao je dan kasnije poljski premijer Mateuš Moravjecki a poljski nezavisni mediji iz nezvaničnih izvora pišu da premijer zbog Turova razmišlja da bojkotuje skupove Višegradske grupe na kojima je i češki premijer Babiš.

Češku vladu i premijera Babiša Moravjecki je optužio za nedostatak dobre volje da spor reši a u pograničnim oblastima Poljske sa Češkom zbog spora oko rudnika već su se pojavila prva upozorenja u restoranima i prodavnicama: ne prodajemo Česima.

Iako je Češka tužila Poljsku sudu EU zbog rudnika Turov i dalje traju pregovori dve vlade da se spor reši mirnim putem. Poljska proširuje rudnik lignita Turov na površinu od 30 kilometara kvadratnih, do dubine od 330 metara a Češka kao uslov da povuče žalbu Sudu EU zahteva da se u rudniku napravi podzemni zid koji bi sprečio odliv podzemnih voda, takođe da se ponovo provere neke dozvole za eksploataciju lignita u Turovu jer Poljska nije poštovala ekološke propise.

Glavni problem trenutno je, međutim, to što češka strana prema saznanjima čeških medija insistira da eventualne buduće sporove oko Turova rešavaju evropski sudovi a ne poljski u čiju nezavisnost od pravosudne reforme poslednjih godina kao i EU ni Češka, iako bliski saveznik Poljske u Višegradskoj grupi, očigledno ne veruje.

- Za nas je veoma važno da se Evropska komisija ne distancira od tog spora. Poljski premijer je već ranije rekao da traži da međunarodni ugovor bude sklopljen bez učešća EU. Za nas je to neprihvatljivo. U tom slučaju to bi ostalo samo kao bezvredno parče papira - kazao je o pregovorima Milan Starec iz češkog sela Uhelna blizu rudnika.

Autor: redportal.rs

#poljska

#češka