Pravilo "21 sekunde" 👨‍⚕️

Godine 2015. osvajač Ig Nobelove nagrade za fiziku (nagrada za proboje u nauci koji prvo izizavu smeh, a potom vas teraju da se zapitate) bio je nagrađen za svoj rad u slikanju fotografija životinja dok piške i modelovanje dinamike fluida koja se stvara tokom uriniranja, kada je i otkrio novost koju imenovali Zakon uriniranja.

Zakon je prost, ali i veoma zanimljiv: životinje koje su preko 3 kilograma prazne svoju bešiku za 21 sekundu. Manje životinje, na primer pacovi, uriniranje obave za manje od sekundu. I najvažnije, istraživanje im je pomoglo da utvrde da dužina uriniranja nema samo veze za pritiskom u bešici - zapravo ima malo veze.

PRAVILO 21 SEKUNDE

Urolog Nikol Ajzenbraun, je utvrdila da se ovo pravilo od 21 sekunde može iskoristiti malo pomagalo uz pomoć kojeg možete da pazite na svoje zdravlje. Suštinski, ako premerite koliko vam vremena treba da piškite (nekoliko puta ne samo jednom) i otkrijete da vam treba mnogo više ili manje od 21 sekunde - to može biti jasna indikacija da imate problema sa zdravljem.

Na primer, da uzmemo najčešći i najmanje komplikovan problem, ako se bavite profesijom gde je teško napraviti pauzu za WC (i stoga dugo trpite "poziv prirode") možete razviti hronično uvećanu bešiku i dobiti teške probleme - posebno ako duže vreme to praktikujete.

Sa druge strane ako se terate da stalno idete u WC kad god možete, i piškite drastično kraće od 21 sekunde, dobićete tzv. aktivnu bešiku - ići ćete stalno u wc čak iako vam bešika nije uopšte opterećena.

Kao što se i indcira u ovoj studiji, promene u nivou i dužini izbacivanja urina su jasne indikacije o postojanju većih i ozbiljnijih problema. Na primer ako često idete u WC, to može ukazivati da takođe imate i kamen u bubregu ili cistu. Duže vreme uriniranja pod slabim pritiskom je jedan od simptoma problema sa prostatom.

Autor: redportal.rs

#21 sekunda

#Bešika

#Piškanje

#Piškenje

#bubrezi

#medicina

#uriniranje

#zdravlje