Mural nosi ime nose po starogrčkom božanstvu Gaji, koja je u nizu svetskih predanja personifikovala Majku Zemlju i prirodu

Naše svetski priznate umetnice Jana Danilović i TKV (Aleksandra Petković) završile su radove na 2 velika murala na beogradskim Silosima.

Murali su oslikani na inicijativu Gaia pokreta i uz donatorsvo advokatskog društva Karanović & Partners, iz kojeg navode da aktivno podržavaju umetnike koji ne znaju za granice.

Obe muralistkinje iza sebe imaju brojna priznanja, a TKV je odlikovana i ordenom Viteza reda umetnosti Francuske, dok je Jana Danilović učestvovala na preko 50 izložbi širom sveta.

Video: Tanjug/nepoznato

Murali, čija je visina čak 16 metara, počeli su da se oslikavaju krajem maja kada je Jana Danilović u čast početka rada Gaia pokreta, neprofitne organizacije koja vodi Silose, započela svoj rad pod nazivom Gaia’s Heart.

Organizacija i mural ime nose po starogrčkom božanstvu Gaji, koja je u helenskom, ali i nizu drugih svetskih predanja, personifikovala Majku Zemlju i prirodu u celosti.

Druga faza slikanja i dalji razvoj ovog murala usledio je u avgustu, kada je i TKV počela rad pod nazivom Bela Pčela, kako se u tradiciji slovenskih naroda naziva najstariji ženski predak od čak 16 kolena unazad.

I ukupan broj od 128 ćelija Silosa deljiv je sa 16, a njihova brutalistička arhitektura i izvorna funkcija najviše podsećaju upravo na saće, koje se uz simbol pčele provlači kao zajednički motiv oba murala i u direktnoj je vezi sa Medonosnim vrtom i Urbanim baštama koje su prve otvorene u sklopu ovog centra na obali Dunava.

- U saradnji sa Gaia pokretom pokrenuli smo projekat 'k/reators' u okviru kojeg ćemo i nastaviti da podržavamo Silose kao jednog od značajnijih generatora razvoja ovdašnje umetničke scene - navode iz Karanović & Partners.

Murali su dostupni javnosti svakog dana, a u zonu Silosa ulazi se na kraju ulice Dunavski kej na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike Žitomlin.

Pored ova 2 velika murala, Re-Kreativni centar zajednice Silosi Beograd u svojoj nultoj letnjoj sezoni doneo je samostalne i grupne izložbe domaćih autora kao što su Svetlana Ninković, Sara Kujundžić, Nataša Ilić, ali i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

Posetiocima Silosa je do 26. septembra dostupna i muzejska postavka Mi pokrećemo sve(t), koja obrađuje istoriju transporta na jedan zabavan način i uz podršku Gebruder Weiss, najstarije transportno-logističke kompanije na svetu.

U Silosima se uskoro završava i festival savemenog cirkusa – Cirkobalkana 9, koji je u okviru ovogodišnjeg Bitefa ugostio devet predstava trupa iz Francuske, Italije, Grčke i Slovenije.

View this post on Instagram

A post shared by Una Senic (@una.senic)

IZVOR: IG / @una.senic

Pored izložbi i predstava, održani su i muzički događaji u organizaciji Lovefesta i Beata, na kojima su nastupali Anfisa Letyago i brojni domaći izvođači kao što je Kristijan Molnar, ujedno i muzički urednik Silosa, te njegovi brojni gosti koji su svakog vikenda nastupali u Ponti, letnjem baru u okviru Silosa.

Među njima je i naša poznata voditeljka Una Senić, koja pored nastupa na svom serijalu Full Moon žurki, drži i humanitarne radionice kundalini joge.

Osim časova joge, na letnjoj pozornici Silosa, nastupali su i Kanda, Kodža i Nebojša, a premijerno je prikazana i digitalno restaurirana verzija Sezona mira u Parizu Predraga Golubovića iz 1981. godine u okviru projektu A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Za sam kraj leta, u Silosima su dodeljene i nagrade Milan Mladenović koje se tradicionalno dodeljuju 21. septembra, na rođendan čuvenog muzičara i frontmena grupe EKV.

Autor: Tanjug

#Beogradski silosi

#murali