Pandemija Covida-19 je visoko stresno produženo stanje opasno po život, reakcija na takvo stanje zavisi od mentalne strukture osobe

Mentalni sklop je glavni vodič antivaksera i takve zavere su oduvek postojale, rekao je dr Metodi Čepreganov, makedonski neuropsihijatar. Istakao je da svaki dan živimo sa stresnom situacijom, akutnom ili produženom.

- Pandemija Covida-19 je visoko stresno produženo stanje opasno po život. Svako takvo stanje koje narušava integritet osobe stvara neravnotežu u organizmu. Tih dana se ulazi u anksiozno depresivnu sliku, a nakon mesec dana, ako stanje potraje, prelazi se u psihosomatsku bolest. Strah od bolesti je normalan. To nije izmišljeni strah, već stvarni. Reakcija na takvo stanje zavisi od mentalne strukture osobe. Taj mentalni sklop je proces koji se razvijao tokom života. Rad je najbolji lek za svaku stresnu situaciju - kaže dr Čepreganov.

Dodaje da je vakcinisao milijarde ljudi i ako se nastavi sa ovim intenzitetom, za 6 meseci svet će imati kolektivni imunitet.

Autor: redportal.rs

#antivakseri

#pandemija

#stres

#vakcine