Eksperiment koji joj je doneo titulu najmlađe osobe sa objavljenim radom u akademskoj literaturi 🤓💗

Godine 1996, tada samo 9 godina stara, Emili Rosa je uspela da uradi ono što su svi skeptici new age medicine nisu mogli - da natera pseudo-lekare koji praktikuju lečenje dodirom da se podvrgnu naučnom testu

Rosa je ćerka dva skeptika, i od njih je upravo čula za ovakve terapije. Pošto joj je zaokupilo pažnju, sama je smislila svoj eksperiment, kojim je vrhunski oborila sve pseudo tvrdnje.

Za one koji ne znaju o čemu se radi, u pitanju je terapija tzv. isceljitelja aura. Oni naime leče najrazličitije medicinske problema, postavljajući i krećući ruke iznad pacijenata - tvrdeći da mogu da ih izleče kroz manipulaciju energetskih polja koje svaki čovek poseduje.

Oni koji praktikuju ove metode, tvrde da mogu da osete polja energije iznad kože ljudi, upravo ta tvrdnja je bila osnov Emilinog eksperimenta.

Test je, sa jedne strane, toliko naučno potkovan i odlično osmišljen, a sa druge prost, da je završio u naučnom časopisu Journal of American Medical Association kada je imala samo 11 godina - što je čini najmlađom osobom u istoriji kojoj je naučni članak objavljen akademskoj literaturi.

Eksperiment je bio posve prost, i koštao je manje od 10 dolara. Zaceljitelje je naterala da sede iza paravana od kartona, sa peškirom preko glave i sa rukama proturenim kroz dve rupe. Potom bi ona bacila novčić. U zavisnos od toga na koji stranu je pao novčić, ona bi svoju ruku postavila iznad ili ispod zaceljiteljeve leve ili desne ruke. Sve što su oni morali da urade je da kažu iznad koje njihove ruke se nalazi Emilina. Ako mogu da osećaju energije, taj zadatak bi im bio poprilično lak.

Kao i kod drugih "alternativnih" praksi, i isceljitelji koji praktikuju ovu formu pseudo-lečenja odbijaju svaki pokušaj naučnog testiranja njihovih tvrdnji.. Ali, kada im je Emili prišla bilo je drugačije, naravno zato što je bila samo devojčica od 9 godina i zato što bi rezultati bili korišćeni za takmičenje u nauci u 4. razredu osnovne škole. Sve u svemu, 21 iscelitelj je pristao da bude deo eksperimenta. Od njih, 14 je dobilo šansu da pokuša 10 puta da dokaži svoje sposobnosti, dok je njih sedam testirano po 20 puta (svako). Sobzirom da ima dva izbora, pomislili biste da će rezultat bili 50% tačan, međutim samo u 40% slučajeva bili su uspešni - manje i od puke šanse za pogađanje.Kako sama Emili navodi, svaki put kada bi pogrešili imali bi najraličitije izgovore:

Jedan je naveo da je previše hladno. Drugi je naveo da je klima uređaj oduvao energetsko polje...

Mnogi isceljitelji su naveli da ovaj eksperiment ne može da obori na stotine izlečenih pacijenata kojima su pomogli, ali to je lepota nauke. Svaki eksperiment je validan ako njegovi rezultati mogu da se ponove.

Samo treba da sačekamo još jednu genijalnu devojčicu da uradi još jedan eksperiment.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#aure

#energije

#iscelitelji

#lečenje aure

#najmlađa osoba sa naučnim radom