Gostionica Billy Goat pravi najpozantiji čizburger

Gostionica Billy Goat, osnovana 1934. godine, burger je institucija u Čikagu, poznata po svom dvostrukom čizburgeru napravljenom od tankih, potpuno prirodnih goveđih pljeskavica posluženih na lepinjama od kajzera. 

Originalni restoran - koji je bio konoba prekoputa čikaškog stadiona - nastao je je kad je koza pala s kamiona u prolazu i zalutala u krčmu grčkog imigranta Williama Sianisa. 

Sianis je udomio kozu, uzgajio je i dobio je nadimak Billy Goat. Ova neobična gostionica, poznata po svom čizburgeru, nije nepoznata i poznatim ličnostima. Zidove krase isečci iz čikaških medija i slike gostujućih političara.

Kada je 1944. godine održana Republikanska nacionalna konvencija u gradu, Sianis je objavio natpis "Nije dozvoljeno republikancima", zbog čega su oni namerno preplavili mesto tražeći uslugu. To je rezultovalo velikim publicitetom, koji je Sianis iskoristio u svoju korist.

Foto: Wikipedia.org

Gostionica je takođe poznata po svom učešću u Prokletstvu Billy Goata (poznatom i kao Prokletstvo mladunaca). Vlasnik Sianis doveo je svog ljubimca jarca, maskotu gostionice, na 4. utakmicu Svetske serije 1945. godine, domaću utakmicu na Wrigley Fieldu protiv Detroit Tigersa. Uprkos plaćenim ulaznici, vlasnik Kabsa Philip K. Wrigley navodno je izbacio Sianisa i kozu zbog mirisa. Sianis je prokleo tim da nikada neće osvojiti još jedno prvenstvo svetske serije. Što se i nije desilo sve do 2016. g.

Autor: redportal.rs

#Burger

#SAD

#Čikago

#Čizburger