Dok je boravio u Beogradu i snimao dokumentarac o fenomenu Mućki u Srbiji, bio je rado viđen gost svuda

U autorskom tekstu novinara BBC koji prenosimo se ta tema upravo pominje pogotovo posle smrti legendarnog Bojsija, odnosno glumca Džona Čalisa.

Postoji mesto u Beogradu u kom će zauvek odjekivati eho Pekama.

Zamenik gradonačelnika Beograda još nije odredio tačnu lokaciju, ali otkriveno je da će glavni grad Srbije imati ulicu posvećenu Džonu Čalisu koji je igrao bojsija u čuvenoj seriji Mućke (Only Fools and Horses).

- To je jedini način da se odužimo čoveku koji je voleo našu zemlju i naš grad - rekao je Vesić nekoliko sati posle informacije da je Čalis preminuo u 79. godini.

Ta ljubav je imala reciprocitet. Mućke ostaju kulturološki fenomen u Srbiji, kao i ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

Serija se često reprizira, titlovana je, a ne sinfronizovana i Srbi znaju napamet replike na engleskom.

Jedan Beograđanin je rekao da su arhitektonske sličnosti Beograda i Pekama velike i to je jedan od razloga zašto se publika povezala sa serijom i braćom Troter.

- Ta serija je moje detinjstvo. U sobi još uvek imam poster Del Boja, Rodnija i Bojsija u sobi koju smo delili brat i ja. Del Boj je sanjar, a u Srbiji ima mnogo sanjara - rekao je Željko.

Ostali u Beogradu isećaju miks tuge i ljubavi zbog smrti čoveka koji je glumio Bojsija.

- Žao mi je jer je bio neverovatan glumac i mislim da je bio sjajan čovek - rekla je Dragana.

- Naš mentalitet je sličan. Načini na koje uspevamo da spojimo kraj sa krajem i naše želje da postanemo milioneri - rekla je Jelena.

Sama popularnost serije u regionu je čudila glumce. Nikolas Lindhrst, koji u "Mućkama" tumači lik Rodnija, rekao je da se osećao "kao kraljica" tokom svog boravka u Crnoj Gori. Kako je naveo, ljudi su ustali ispred restorana i aplaudirali mu dok je prolazio.

Doduše, Čalis je od svih njih imao najdublje veze sa Srbijom. Od dokumentarca Bojsi u Beogradu, do konstatnog hvaljenja zemlje na društvenim mrežama i na kraju do počasnog državljanstva.

Sada će ulica u Beogradu biti konstantan podsetnik na svu radost koju je Bojsi donosi na Balkan."

Džon Čalis je voleo Srbiju, ali i ona njega. Dok je boravio u Beogradu i snimao dokumentarac o fenomenu Mućki u Srbiji, bio je rado viđen gost svuda. Tada je snimio i epizodu Državnog posla gde se pojavio u ulozi čuvenog Bojsija. Od legendarnog glumca su se sada oprostili Đorđe Čvarkov, Dragan Jove Torbica i Boškić na njihov dobro poznat i specifičan način gde se takođe može videti zašto je Srbija toliko volela Bojsija, kao i vanvremenske Mućke.

IZVOR: YT / Državni Posao

Autor: kurir.rs

#Bojsi

#Džon Čalis

#Mućke