SREĆAN PRAZNIK: Praznik ove ikone slavi se na Malu Gospojinu 21. septembra svake godine 🤩

Manastir Tumane kod Golupca čuven je po mnogobrojnim svedočenjima isceljenja. Godišnje ovu srpsku svetinju poseti više stotina hiljada ljudi širom sveta. 😎 Razlog dolaska je poklonjenje moštima svetih Zosima i Jakova. Malobrojni znaju da se u ovom manastiru čuva i drevna ruska svetinja čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Kurskaja Tumanska. Ovu tri veka staru relikviju doneli su ruski monasi emigranti 1918. godine u Miljkov Manastir kod Svilajnca. Sa blagoslovom i željom Sv. Jovana Šangajskog preneta je 1936. godine u manastir Tumane, gde se do danas nalazi. 

Foto: Tumane/Tumane

Čudom spašena iz Tumana

Ova ikona proslavena je od Boga mnogim znamenjima. Posebno je ostalo upamćeno to da je kradena 60. godina 20. veka. Kradljivci su je poneli na zapad. Negde iza Zagreba vagon se pod nerazjašnjenim okolnostima zapalio, jedan od vojnika se ugušio u dimu. Drugi je bio svedok neverovatnog događaja. Ikonu je obuhvatio plamen, gorela je a nije sagorevala. Uplašen istrgao je iz vagona i vratio u manastir, ispičavši monahinjama šta se zbilo. Po povratku iz Tumana stena ga je odnela u Dunav. 

Živa ruka Bogorodice

Devedesetih godina u vreme građanskog rata ruka na ikoni Bogorodice, kao živa menjala je svoj položaj. To se obično događalo u vreme Sv. Liturgije. Svedoci su bili monahinje, sveštenici i narod. Ruka kojom pridržava mladenca Hrista, na ikoni je menjala položaj, spuštajući se ispod metalnog okova, da bi se posle izvesnog vremena vraćala na mesto. Ova pojava je tumačena kao znamenje Bogorodičinog zauzimanja za narod koji nevino strada.

Darivanje poroda 🤩

Ono zbog čega narod mnogo poštuje ovu čudotvornu ikonu jesu mnogobrojna svedočenja o čudu darivanja poroda posle pročitanih molitava pred njom. Bračni parovi bez dece dolaze u svetinju, tu im se čita molitva, bivaju pomazani uljem iz kandila koje neugasivo gori kod ikone. Mnogobrojna su iskustva od kojih delimo jedno. 

U braku smo od 2005. godine, pišu nam Branko i Nikolina Srbulović iz Kladova. Prve tri godine nismo mogli da imamo decu, a nakon pregleda doktor je supruzi saopštio da ukoliko ne ostane u drugom stanju do svoje 30. godine verovatno nikada neće moći da ima decu. Tada je imala 27. godina.
Početkom maja meseca 2008. godine supruga je kao profesor Verske nastave organizovala jednodnevnu ekskurziju za učenike srednje škole. U planu je bio obilazak sedam manastira, među njima prvi je bio manastir Tumane o kojem smo u tom trenutku veoma malo znali. U manastiru nas je dočekala mati igumanija Serafima, obzirom da je Tumane tada bio ženski manastir. Prilikom obilaska manastira i poklonjenja moštima Sv. Zosima mati igumanija se obratila supruzi rekavši joj da se u konaku nalazi kapela sa čudotvornom ikonom Majke Božije koja pomaže bezdetetnim parovima. Otišli smo do ikone i klečeći zajedno se čistog srca i sa puno vere pomolili za porod od Gospoda. Manastir smo napustili ispunjeni nadom.
Osmog avgusta 2008. godine supruga je saznala da je u blagoslovenom stanju.
Desetog aprila 2009. godine rodila nam se devojčica Hristina, zatim sinovi Pavle i Petar.

Omiljena ikona starca Tadeja Vitovničkog

Malo se zna da je čuveni starac Tadej Vitovnički jedan deo svoga života proveo u manastiru Tumanu. Osim što je ostao upamćen kao veliki duhovnik i molitvenik, stare monahinje i verni narod svedoče da je uvek govorio da je tumanska ikona Bogorodice jedna od najvećih svetinja u Srbiji i da onima koji se pred njom mole iskrene molbe uvek budu uslišene. I sam starac se neretko po čitavu noć molio pred ovom velikom svetinjom za spas i duhovnu obnovu naroda. Praznik ove ikone slavi se na Malu Gospojinu 21. septembra svake godine, a svake nedelje i praznika čitaju se molitve za bezdetne supružnike.

Foto: Tumane/Tumane

Autor: redportal.rs

#Otac Tadej

#Pravosljavelje

#Sveti Zosim

#Svetib Jakov

#tumane