Iz vulkana Kumbre Vieha (Cumbre Vieja) kuljaju reke lave i užareno kamenje 🔥

Iznenadna erupcija vulkana Kumbre Vieha na Kanarskim ostrvima dovela je do masovne evakuacije ugroženog stanovništva.

Kumre Vieha tj. Stari vrh počeo je da izbacuje lavu nešto posle 3 časa nakon ponoći 19. septembra u oblasti Kabeza de Vaka. Nakon samo nekoliko sati, situacija se dramatično promenila. Vulkanska erupcija ugrozila je više različitih opština sa oko 35.000 ljudi. Do 5 popodne, vlasti su postavile uzbunu na crveno, a osoblje Civilne zaštite evakuisalo je preko 5.000 ljudi.

Ovo je prva erupcija Kumbre Veha vulkana još od 1971. godine. Erupcija je bila spektakularna, istopljeni kamen je izbacivan stotinama metara u vis, sa enormno velikim stubovima dima i brzim rekama lave koje su tekle na sve strane.

Najimpresivniji i najupečatljiviji je bio zvuk. Poput 20 vojnih lovaca koji poleću u istom trenu.

IZVOR: TW / @Reuters

Za sada nije bilo povređenih, ali lava je već uništila preko stotinu kuća u El Pasu. Gradonačelnik Serhio Rodrigez, potvrdio je da je najmanje 20 kuća uništeno u samo jednom selu. Uprkos spektaklu, vlasti su izdale saopštenje u kome mole građane da ne idu ka vulkanu da posmatraju erupciju. Lava je isekla mnoge puteve, a oni preostali su potpuno zakrčeni ljudima koji se povlače pred erupcijom, i time maksimalno otežavaju isporuku pomoći i evakuaciju ljudi.

IZVOR: TW / @rouco64

Situacija je toliko ozbiljna da je premijer Španije, Pedro Sančez, otkazao svoj put u SAD i direktno otišao na Kanarska ostrva da nadgleda operacije.

Lokalci su stalno na oprezu i prate kretanje lave, kao i neobične seizmičke aktivnosti. Prošlog četvrtka samo u direktnom rejonu Kumbre Vieha nacionalnog parka zabeleženo je preko 4.000 manjih potresa.

IZVOR: TW / @jlromandiaz

Vulkanska aktivnost može trajati nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci. Ipak, suštinski, trajanje erupcije zavisi od količine magme koja se akumulirala u rezervoaru vulkana. Tempo izbacivanja se meri po nivou emisije sumpor dioksida, ako prođe dva dana bez ikakvih emisija vlast će proglasiti da je erupcija gotova.

Autor: redportal.rs

#5.000 ljudi

#Cumbre Vieja

#Kanarska Ostrva

#Kumbra Vieha

#Vulkan

#erupcija

#evakuacija

#magma

#reke

#spektakl

#Španija