Novi način pružanja brzog interneta putem snopova svetlosti kroz vazduh uspešno je preneo podatke preko reke Kongo.

To znači da bi građani u Brazzaville i Kinshasi mogli dobiti brži i jeftiniji širokopojasni pristup.

Project Taara je jedna od takozvanih ideja od Alphabet X (ranije GoogleX).

Izraslo je iz projekta Loon, širokopojasnog projekta koji koristi balone u stratosferi, od kada je ugašen.

Najnoviji eksperiment znači da je posebno tvrdoglav jaz u povezivanju između dva afrička grada - Brazzavillea u Republici Kongo i Kinshase u Demokratskoj Republici Kongo - ispunjen, rekao je tim na blogu.

Gradovi su udaljeni samo tri milje, ali njihovo povezivanje je nezgodno jer se tradicionalni kabel mora provesti oko rijeke, pa su cijene širokopojasnog pristupa pet puta skuplje.

Sistem bežične optičke komunikacije (VOC) obezbedio je skoro 700 terabajta podataka u 20 dana sa 99,9% dostupnosti, izvestio je tim iz Ks.

- Iako ne očekujemo da ćemo u budućnosti videti savršenu pouzdanost u svim vremenskim uslovima i uslovima, uvereni smo da će Taarine veze nastaviti da pružaju slične performanse i da će igrati ključnu ulogu u brzom i pristupačnijem povezivanju sa 17 miliona ljudi koji žive u ovim gradovima - , pisalo je na blogu.

Foto: ALPHABET X

To je najnovija iteracija projekta koja se razvijala tri godine. X radi sa Econet Group i Liqid Telecom na uvođenju brzog interneta u podsaharsku Afriku i započeo je komercijalno uvođenje u Keniji.

Sistem koristi vrlo uske, nevidljive snopove svetlosti za isporuku velikih brzina, slično načinu na koji tradicionalna vlakna u zemlji koriste svetlost za prenos podataka, ali bez kućišta kabla.

Tehnologija, poznata kao optička komunikacija slobodnog prostora, nastala je iz eksperimenata koje je tim ranije koristio za prenošenje lasera ​​između balona u projektu Loon, koji je u februaru ugasio Alphabet jer se više nije smatrao komercijalno održivim.

Nije savršeno i tim priznaje da neće ponuditi potpunu pouzdanost u izazovnim uslovima, poput magle, izmaglice ili kada ptice lete ispred signala.

Ali poboljšano je prilagođavanjem nivoa laserske snage koja se prenosi, koja deluje pomalo poput teleskopa, oslanjajući se na ogledala, svetla, softver i hardver za pomeranje snopa tačno tamo gde treba. Tim je takođe pronašao načine za smanjenje grešaka zbog prekida, poput ptica koje lete kroz vezu.

- Iako mesta poput maglovitog San Franciska možda nikada neće biti idealno mesto za korišćenje VOC, postoji mnogo, mnogo mesta širom sveta sa idealnim vremenskim uslovima za Taarine veze - , navodi se na blogu.

Tehnologija je takođe testirana u Keniji, Indiji, SAD i Meksiku.

Autor: Redportal.rs

#Afrika

#Iternet

#kongo