Jesen i hladno vreme uvek nam donesu probleme sa perutanjem kože

Svaka nova jesen nam donosi iste probleme - perutanje kože koje utiče da se osećamo nelagodno. Ovaj neprijatni proces koji se odrazi odmah nakon prvih hladnih jesenjih dana, često je propraćen i svrabom, koji sve dodatno otežava. Češanje dovodi do stvaranja ranica na površini kože, što olakšava i prodiranje bakterija u naš organizam. Kako biste ubuduće pripremili kožu za hladno vreme, poslušajte savete poznatog dermatologa:

- Ako ste ikada imali osip ili alergijsku reakciju, prirodno je da imate osećaj da vam je koža istanjena u narednih tridesetak dana. Da, upravo je toliko vremena potrebno da se zaštitna barijera kože potpuno obnovi - kaže dermatolog Rita Linkner.

Foto: Pixabay.com

Jedan od najčešćih uzroka perutanja kože jeste njeno preterano izlaganje suncu (opekotine od sunca). Ovo je posledica prirodnog mehanizma našeg tela koje uklanja odumrle ćelije nastojeći da što pre podmladi epiderm (površinski sloj kože). Ukoliko počnemo da koristimo kremu kako bismo ublažili crvenilo, možemo napraviti još veći problem. Može doći do alergijske reakcije zato što je koža već iritirana. Doktorka Linkner, upravo iz tog razloga, za tretiranje opekotina preporučuje korišćenje preparata koji sadrže cink.

- Promenite navike i perutanje kože će postati prošlost. Kožu isušuju i štetne navike, poput preterane konzumacije duvana i alkohola. Svu nečistoću koja se nalazi na koži možemo ukloniti pomoću pilinga. Na taj način, povećaćemo apsorpciju hranljivih sastojaka iz preparata koje nanosimo nakon čišćenja lica i tela. Naravno, piling ne treba raditi suviše često, jer ćemo u tom slučaju postići kontraefekat (kožu ćemo preterano isušiti). Dovoljno je da piling uradimo jednom u nedelju dana - savetuje doktorka Linker.

Korišćenje neadekvatnih kozmetičkih preparata može dovesti do nove iritacije. Zato se trudite da kozmetiku koja sadrži veštačke mirise i boje zamenite hipoalergenim proizvodima. Oni neće dovesti do upale i iritacije, a obezbediće hidrataciju.

Autor: redportal.rs / magazin.novosti.rs

#Jesen

#koža

#koža lica

#nega lica