Trećina normalne doze je preporučena po nalazima kompanije

Manja doza Fajzer vakcine, trećina doze koja se daje punoletnima i tinejdžerima je bezbedna i efikasna za poboljšanje imunog sistema dece od 5 do 11 godina kako je objavila kompanija Fajzer.

Izjavili su da su ove studije vrlo bitne za mnoge pedijatre i roditelje koji će moći da vakcinišu i zaštite decu.

Kompanije će morati pre toga da predaju dokumentaciju državnim agencijama, što očekuju da će biti pre oktobra, nakon čega sledi provera podataka koja može da traje nedeljama i mesecima.

Regulatori znaju koliko je hitno potrebna vakcina ali naglašavaju da moraju temeljno da prouče sve podatke studija kako bi vakcina bila bezbedna, pogotovo zbog retke opasnosti od upale srčanog mišića nakon Fajzer vakcine.

Početak školske godine je doneo određen pritisak da se što pre reši bezbednosno pitanje dece, ali nije lako upoređivati podatke sa starijim osobama pošto imuni sistemi ne funkcionišu isto.

- Ne treba da se žuri, treba da se sačeka sa pravim podacima o tome kako najbolje zaštiti svoju decu - rekao je Vilijam Gruber iz Fajzera.

- Priroda nas je opremila da se nosimo sa ovakvim stvarima, posebno kad smo mladi zato ćemo vakcine koristiti za poboljšanje tog odbrambenog sistema - dodao je Gruber.

Autor: washingtonpost.com

#Fajzer

#Vakcina

#deca