Krave se mogu trenirati kako bi se smanjile emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, rekli su istraživači

U studiji koja je sprovedena u Nemačkoj, naučnici su trenirali životinje da koriste namenski toalet.

Krave se mogu trenirati kako bi se smanjile emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, rekli su istraživači. Njihov urin je zatim prikupljen i tretiran. Amonijak iz kravljeg urina pretvara se u azotni oksid, koji je jedan od gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kada se pomeša sa zemljom, prenosi BBC.

U svetu oko 10% svih emisija gasova sa efektom staklene bašte iz ljudskih aktivnosti potiče od goveda. Istraživači su pokušali da nauče 16 krava da koriste toalet, nazvan MooLoo, na farmi u vlasništvu Istraživačkog instituta za biologiju životinja.

Životinje su stavljene u MooLoo prostor i nagrađene su hranom svaki put kada bi uradile ono što se od njih očekuje. Nakon toga, stavljene su u prostor pored MooLoo-a i nagrađene su svaki put kada bi same ušle u toalet i obavile nuždu.

Krave koje su nuždu obavile ispred toaleta prskane su vodom tri sekunde. U okviru treće faze obuke, udaljenost od toaleta je povećana, a nagrade i kazne su nastavljene. Do kraja 10 treninga, istraživači su otkrili da je 11 životinja uspešno obučeno.

- Vrlo brzo, u proseku od 15 do 20 mokrenja, krave bi same krenule u toalet - rekla je Linzi Metjus, istraživač.

- Do kraja treninga, tri četvrtine životinja je obavljalo tri četvrtine mokrenja u toaletu - rekao je on.

- Telad su pokazala da uče brzo koliko i mala deca - navodi se u studiji.

Istraživači kažu da bi hvatanje 80% urina goveda u modelu poput MooLoo-a moglo dovesti do smanjenja emisije amonijaka za 56%. Takođe kažu da će smanjenje nivoa urina u životnom prostoru životinja poboljšati njihovu higijenu i dobrobit.

Autor: redportal.rs

#Krave

#mokrenje

#toalet

#urin