Realna potreba srpskoj armiji

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da je uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji realna potreba vojske, ali da ne može da kaže da će odluka o tome biti doneta ove godine zato što, kako navodi, ima mnogo aspekata na koje mora da se računa.

Nebojša Stefanović je naveo da je namera da se počne ozbiljna rasprava o tome kako odluka o obaveznom služenju vojnog roka ne bi bila paušalno doneta, te dodao da Ministarstvo odbrane priprema normativna, zakonska rešenja i podzakonske akte.

Dodao je da je Generalštab dao svoje mišljenje o tome, zbog čega smatraju da nam je potrebno uvođenje redovnog služenja vojnog roka.

- Pored mog opredeljnja da mislim da je to zaista važno i potrebno, to jeste i realna potreba vojske. Nama treba još vojnika i drago mi je da vidim povećanje broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, ali naravno da još uvek nije dovoljno - rekao je Stefanović.

Dodao je da se radi na povećanju njihovog standarda, kao i da se razmišlja o različitim modelima služenja redovnog vojnog roka.

- Hoćemo da kada donesemo odluku, spreman sam da stanem iza toga kao ministar odbrane, da to bude odluka koju ćemo detaljno da obrazložimo i pokažemo šta su modeli i kvalitet koji će mladi ljudi koji dođu da služe vojni rok dobiti i napustiti vojsku sa tim, a neki možda ostati da rade i dalje u vojsci - rekao je Stefanović.

- Ne želim da oni doživljavjau da dolaze u vojsku da bi očistili ovo parče piste ili kosili travu. Nama oni trebaju u vojsci da bi naučili vojničku veštinu i da bi naša vojska imala vojnike na koje može da računa i da smo spemni da branimo svoju zemlju u slučaju da to bude potrebno - rekao je ministar.

Stefanović je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem obišao učesnike bilateralne taktičke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD pod nazivom "Nebeski most 21" na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.

Autor: rts.rs

#obavezni vojni rok

#traži

#vojska srbije

#vraćanje