Pad Sidona 🔥🔥🔥

Masovna grobnica otrkivena u blizini krstaškog zamka u Libanu u sebi je čuvala tela hrišćanskih ratnika koji su svojim ostacima svedočili o krvavom sukobu koji danas znamo pod imenom Krstaški ratovi.

Veliki deo informacija koji posedujemo o tom periodu istorije, dolazi iz istorijskih tekstova i grobova otkrivenih u Evropi i Bliskom istoku. Ali nalaz, poput gore pomenute masovne grobnice, predstavlja pravi unikat.

Arheolozi sa Univerziteta Bornemouth iz Velike Britanije, otkrili su skeletne ostatke najmanje 25 muškaraca, od kojih veliki broj tinejdžera, nedaleko od zamka Sveti Luis u Sidonu u Libanu.

Krstaški ratovi su istorijski period tokom kojeg je bila serija religijski motivisanih ratova između hrišćana i muslimana za kontrolu teritorije koja je bila sveta obema stranama. Između 1096. i 1291. godine, proteklo je 8 ratova, ali na kraju su svi napori hrišćana da zauzmu Svetu zemlju propali.

No vratimo se masovnoj grobnici.

DNK i izotopske analize zuba muškaraca otkrili su da je većina rođena u Evropi, što ukazuje da su bili evropski krstaši. Pored toga u samoj grobnici otkriveni su materijalni nalazi koji su proizvedeni u Evropi.

Radiokarbonskom analizom kostiju utvrđeno je da su ovi vojnici umrli tokom 13. veka. To je bilo vreme kada je grad Sidon bio u posedu hrišćana (prvi put osvojen 1110. godine). Sudeći prema istorijskim podacima i analizama kostiju, krstaši su poginuli tokom pada Sidona 1253. godine kada su grad spalili i uništili Mameluci.

Kako objašnjava doktor Ričard Mikulski sa Univerziteta Bornemout:

Sva tela su bila muškog pola, ili su pripadala mladim tinejdžerima ili muškarcima u punoj snazi, što ukazuje da su se borili u boju kada je Sidon bio napadnut. Kada smo otkopali njihova tela, videli smo veliki broj povreda od oružja - tada smo shvatili da je pred nama nesvakidašnje otkriće.

Tim je takođe uspeo da satavi tela svih individua, time otkrivajući koliko su zapravo zastrašujuće bile razmere njihovih povreda. Fizički dokazi na kostima ukazuju da su svi poginuli od oružja pre no što su im tela (i delovi) sistematski sakupljena i bačena u masovnu grobnicu. Nagorelost određenog broja kostiju ukazuje da su tela ili gorela tokom pada grada, ili je pokušano i njihovo spaljivanje.

Danas ovo arheološko nalazište stoji kao nemi svedok brutalnosti i krvave realnosti rata u srednjem veku.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Brutalnost

#KRV

#Krstaši

#Krstaški ratovi

#Masakr

#Tela

#grobnica

#istorija

#leševi

#masovna

#skeleti

#srednji vek