Zahvaljujući svojoj šarmantnoj pojavi i prepoznatljivom glasu, ostavila neizbrisiv trag u srpskoj kulturi

Na današnji dan 1961. godine godine u Čačku rođena je srpska filmska glumica Sonja Savić, prepoznatljiva po specifičnom, pomalo promuklom glasu i ulogama jakih i nezavisnih, ili pobunjenih devojaka i žena, naročito tokom 80-ih godina prošlog veka. Poznata kao harizmatična, visoko inteligentna devojka širokih shvatanja, ostvarila je praktično 30 godina dugu karijeru, pre svega zahvaljujući svojoj šarmantnoj pojavi i britkom umu, tako da je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi i kinematografiji.

U prilog ovome ide i činjenica da je upravo ona odabrana da bude idealan prikaz fatalne srpske žene u 2 hita iz 80-ih, koji su postali legendarni i koji se i danas slušaju. Prva je narodnjak, pesma Devojka iz grada koju izvodi Miroslav Ilić, druga je pesma Koketa koju je izvodio Srđan Jul.

IZVOR: YT / Diskos Official

IZVOR: YT / Diskos Official

Simbolički, i ta činjenica pokazuje da je Sonja bila svojevrsni srpski ideal tog vremena, osoba koja je mogla da sobom pomiri selo i grad, tradiciju i liberalizam, duhovno i telesno.

Naravno, uspesi nisu došli sami od sebe, ali kod Sonje je specifično da je od tinejdžerskih godina shvatila da želi da se bavi glumom, tako da je pre 16. godine počela da igra u amaterskim trupama, a debitantsku ulogu na filmu ostvarila je 1977. godine u filmu Leptirov oblak.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i drugima.

Ulogama u filmovima poput Živeti kao sav normalan svet, Una, kultnog ostvarenja Šećerna vodica, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun i Čavka, izborila je status zvezde domaćeg filma tokom 80-ih godina, kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom.

IZVOR: YT / Klasik TV

Za glavnu ulogu u filmu Šećerna vodica dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine, posle čega su nastavile da se nižu druge nagrade, tako da je, pored ostalih, za ulogu u filmu Život je lep, 1985. godine nagrađena i na festivalu u Veneciji.

Krajem 80-ih i u toku 90-ih godina ređe se pojavljivala na filmu, ali je, i pored toga, ostvarila nekoliko značajnijih uloga, kao što su filmovi Mi nismo anđeli, Uvod u drugi život, Ni na nebu ni na zemlji i ostali. U ovom periodu je bila aktivna i kao televizijska rediteljka, tako da je potpisala Prvi srpski tehno vodvilj, Supernaut - Beograd andergraund, Plej, Čekajući Godoa i televizijski film Šarlo te gleda.

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu Hleb i mleko 2001. godine, nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Film Jug-jugoistok u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a Nebojša Đukelić.

Poslednju ulogu ostvarila je u filmu Zabranjena ljubav, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u 7 epizoda TV serije Vratiće se rode.

Pred kraj života se posvetila snimanju avangardnih filmova.

Preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu, 8 dana nakon svog 47. rođendana, po rečima komšija, sama u praznom stanu okružena špricevima.

Lekari su mogli da konstatuju smrt, a prema zvaničnim podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze nedozvoljenih supsatnci.

Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja pronađena mrtva u stanu koji, osim prljavog dušeka, nije imao nikakav drugi nameštaj.

Sahranjena je u selu Donja Gorevnica kod Čačka.

IZVOR: YT / Aleksandra Erdeg

Autor: Marko Radovanović

#devojka iz grada

#koketa

#sonja savić