Dok je igrao igrice opuštao je očne jabučice menjajući veličinu zenice 👁

Nemački student (23) ima sposobnost da smanji i poveća zenice na komandu, što se ranije smatralo fizički nemoguće.

Naime, naučnici su ranije verovali da su širenje i stezanje zenice potpuno automatizovani procesi izazvani različitim faktorima, poput ulaska u svetlo ili tamno okruženje, ali nedavna studija slučaja sugeriše da to nije uvek slučaj. Ovo je demantovao mladi student koji sam kontroliše male mišiće koji prilagođavaju veličinu zenice, što se nekada smatralo nemogućim.

I prethodno su neki ljudi menjali veličinu zenice "indirektnim metodama“, ali ovaj student je umesto toga u stanju da direktno kontroliše mišiće sfinktera u očima kako bi prilagodila veličinu zenica.

Studija je pokazala da je mladić D.V. već sa 16 godina imao sposobnost da dobrovoljno kontroliše veličinu svojih zenica, dok je pokušavao da "opusti“ očne jabučice nakon duge sesije igranja na računaru sa svojim prijatelji.

- Pokazao sam prijatelju da mogu da "drhtim" sa očnim jabučicama, i primetio je da su mi zenice postale male. Sužavanje zenice oseća se kao stiskanje, napetost nečega; čineći ga većim, oseća se kao da potpuno oslobađa, opušta oko - rekao je Kristof Štrauh, viši autor novog izveštaja o slučaju i docent na odseku za eksperimentalnu psihologiju na Univerzitetu Utrecht u Holandiji.

IZVOR: YT / Fun in Tik tok

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Zenica

#mladić

#oko

#očna jabučica

#student

#veličina zenice

#zenica oka