Američka ambasada u Kabulu poslala je sredinom jula depešu upozorenja o mogućem kolapsu vlasti u Avganistanu

Američka ambasada u Kabulu poslala je sredinom jula depešu upozorenja o mogućem kolapsu vlasti u Avganistanu posle povlačenja SAD, ali nije sugerisala da bi se to moglo dogoditi čak i pre povlačenja, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom svedočenja u Kongresu.

- Dobio sam to upozorenje sredinom jula. Pročitao sam ga i odgovorio na njega. Ono je govorilo dve informacije, ali nije sugerisalo da će se dogoditi kolaps vlasti i avganistanske vojske pre nego što mi odemo.- rekao je Blinken.

Blinken je podvukao da je depeša iz ambasade izražavala ozbiljnu zabrinutost o mogućnosti opstanka avganistanske vlade i vojske posle odlaska američkih snaga i ukazivala na to da bi trebalo ubrzati izvlačenje lokalnih saradnika SAD.

U depeši je navedeno da bi Stejt department trebalo da koristi - oštriji jezik kada govori o zločinima talibana -, prenosi Sputnjik internešnel.

Talibani su početkom avgusta započeli ofanzivu protiv tadašnjih vladinih snaga i ušli su u Kabul 15. avgusta. Zbog toga je usledila masovna evakuacija državljana zapadnih zemalja, kao i Avganistanaca koji su radili za te zemlje.

Autor: Redportal.rs

#Amerika

#Avganistan

#Depeša

#stejt department