Molekul koji proizvodi zmija Bothrops jararacussu inhibira sposobnost virusa da se umnožava u ćelijama

Brazilski istraživači otkrili su da molekul u otrovu vrste zmije inhibira reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je mogući prvi korak ka leku za borbu protiv virusa koji izaziva COVID-19.

Studija objavljena u naučnom časopisu Molecules ovog meseca otkrila je da molekul koji proizvodi zmija Bothrops jararacussu inhibira sposobnost virusa da se umnožava u ćelijama majmuna za 75%.

- Uspeli smo da pokažemo da je ova komponenta zmijskog otrova u stanju da inhibira veoma važan protein virusa - rekao je Rafael Gvaido, profesor Univerziteta u Sao Paulu i autor studije.

Molekul je peptid, ili lanac aminokiselina, koji se može povezati sa enzimom koronavirusa zvanim PLPro, koji je od vitalnog značaja za reprodukciju virusa, bez povrede drugih ćelija. Već poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, peptid se može sintetizovati u laboratoriji, rekao je Gvaido u intervjuu, čineći hvatanje ili uzgajanje zmija nepotrebnim.

- Zabrinuti smo zbog ljudi koji izlaze u lov na Bothrops jararacussu po Brazilu, misleći da će spasiti svet ... To nije to! Nije otrov taj koji će izlečiti koronavirus - rekao je Đuzepe Porto, herpetolog koji vodi biološku zbirku Instituta Butantan u Sao Paulu.

Istraživači će zatim proceniti efikasnost različitih doza molekula i da li je uopšte u stanju da spreči ulazak virusa u ćelije, navodi se u saopštenju Državnog univerziteta Sao Paulo, koje je takođe bilo uključeno u istraživanja. Nadaju se da će testirati supstancu u ljudskim ćelijama, ali nisu dali vremenski okvir. Bothrops jararacussu je jedna od najvećih zmija u Brazilu, dugačka do 2 metra. Živi u priobalnoj atlantskoj šumi, a nalazi se i u Boliviji, Paragvaju i Argentini.

Autor: redportal.rs

#Bothrops jararacussu

#Brazil

#COVID-19

#Otrov

#Zmija

#lek