Posebno poglavlje posvećeno Jugoslaviji uveliko osvetljava Handkeov politički i književni angažman na našim prostorima 🧐

Razigrani, refleksivni, pronicljivi i zabavni Ogledi o svakodnevnom iskustvu i stvarima koje se obično smatraju trivijalnim redefinišu umeće pisanja kratke proze i potvrđuju status Petera Handkea kao jednog od najoriginalnijih i najprovokativnijih savremenih pisaca 📘📜.

U Ogledu o umoru Handke preobražava svakodnevno iskustvo, često obeleženo dosadom, u istraživanje sveta usporenih pokreta, različitih vrsta i stepena umora, njegovih podmlađujućih učinaka, kao i njegovih erotskih, kulturnih i političkih implikacija 😎. U Ogledu o džuboksu autor sagledava konačni rasplet svega što ga okružuje: sve vidljivo, stvari i ljudi, pa i unutrašnji svet pripovedača, vraćaju se u džuboks, koji je središte sećanja jer se svet oko njega u adolescenciji oblikovao.

U prodaji je i biografija Petera Handkea Majstor svitanja, koju je napisao novinar i književni kritičar Malte Hervig. Malte Hervig je dugo razgovarao sa Handkeom, njegovom rodbinom, prijateljima, saputnicama i protivnicima i stekao uvid u njegove neobjavljene tekstove. Rezultat je sveobuhvatna biografija koja analizira lik i delo ovog velikog pisca, jednog od najkontroverznijih i najplodnijih savremenih pisaca 📝.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Kada je Švedska akademija 10. oktobra 2019. godine obznanila da je upravo on dobitnik Nobelove nagrade za književnost, usledila je međunarodna uzbuna kakve u istoriji ove nagrade još nije bilo 😲. Skoro niko nije očekivao da će pisac večito neprilagođen modi vremena dobiti Nobelovu nagradu. Nagrađeni ponajmanje. Njegovu javnu sliku oblikuju krajnosti: prvosveštenik umetnosti, usamljeni monah, prijatelj Srba. Koliko istine stoji iza ovih predstava? Čini se da je i ceo Handkeov život šetnja između takvih krajnosti: između usamljenosti i ljubavi, straha od ljudi i žudnje za slavom, jezika i politike, snova i sveta.

Biografija je bogato ilustrovana i uključuje dosad neobjavljene fotografije, faksimile stranica dnevnika, kao i Handkeove crteže i skice. Posebno poglavlje posvećeno Jugoslaviji uveliko osvetljava Handkeov politički i književni angažman na našim prostorima 🧐.

Knjige Ogledi i Majstor svitanja možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Laguna

#Ogledi

#biografija

#knjiga

#peter handke