Danas obeležavmo veoma težak period srpske istorije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 13. septembra obeležavaju Svete novomučenike jasenovačke u kalendaru upisan kao Sabor jasenovačkih žrtava.

Ovaj dan je izabran zato što se u samom Jasenovcu dan novomučenika jasenovačkih obeležavao dan osvećenja obnovljenog hrama Svetog Jovana 1984. koje je uvek bilo u prvoj nedelju po Uspenju Bogorodičinom. Nažalost, logor u Jasenovcu je počeo sa radom u avgustu 1941. pa se na taj način obeležava i sam početak stradanja koje trajalo do 22. aprila 1945.

Koliko je jasenovačko mučilište bilo strašno govori arhimandrit Jovan:

- Neki od ustaških koljaša nažalost bili su fratri. Jedan od njih zvao se fratar Miroslav Filipović Majstorović zvani FraSotona. On je jednom prilikom 1941./42, pred masom sabranog rimokatoličkog, hrvatskog naroda obratio im se svojom besedom i pored ostalog rekao: „Do sada smo vam propovedali teoretski kako da živite a da se ponašate u ljubavi Gospodina Krista, a sad vam propovedamo tu nauku, evo, ovako“: Zatim je uzeo jedno malo srpsko dete od majke iz kolevke, i kao loptu bacio ga u vis levom rukom, a desnom ga sa nožem u ruci dočekao, probo i preklao. „Evo, ovo vam je danas moja beseda i moj amanet; ovako od sada svi da činite, da nijedno srpsko uvo ne ostane više u životu u našoj lijepoj, novoj (NDH) Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“.

IZVOR: YT / 101 Studios

Autor: Redportal.rs

#Jasenovačko dete

#jasenovac

#zločin